Tam, gdzie rośnie szczaw

Tam, gdzie rośnie szczaw

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Rumex acetosa, czyli szczaw zwyczajny, narobił ostatnio sporo zamieszania podczas wypowiedzi telewizyjnej pewnego posła. Wspomniany polityk zajadał się prawdopodobnie dziką – łąkową – odmianą szczawiu, która jest bardziej kwaśna, natomiast w kuchni używana jest odmiana ogrodowa, bardziej delikatna w smaku.
Najbardziej popularnym daniem jest zupa szczawiowa, do której dietetycy zalecają dodanie mleka, śmietany lub jajka, a to ze względu na negatywne działanie kwasu szczawiowego (związku, który wchłania wapń i tworzy z nim nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia). Poza tym roślina ta idealnie nadaje się także do przyrządzania sosów i sałatek. I tak szczaw, znany już od starożytności, co jakiś czas pokazuje się nam w nowej, nieoczekiwanej, ale zawsze smacznej odsłonie, np. szczawiowa sałatka z makaronem, czy szczawiowo-buraczany chłodnik, a nawet szczawiowe tarty z kozim serem. Jeśli dziś nie masz na niego pomysłu, zblanszuj liście, zamroź w małych porcjach i delektuj się szczawiowymi daniami podczas zimy.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły