Święta pachnące pierniczkami
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Już niebawem na naszych stołach zagoszczą wigilijne specjały, takie jak kapusta z grzybami, karp czy pierogi. Nie zabraknie również akcentu słodkiego. Mówi Wam to coś? Mowa oczywiście o tradycyjnych świątecznych piernikach!
Piernik pochodzi od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Legendy
głoszą, że pieprz był ludowym określeniem wszystkich egzotycznych i
orientalnych przypraw. Coś w tym jest, bowiem przyprawy piernikowe były
znane Europie dopiero po okresie wojen krzyżowych, kiedy to prężnie
rozwijał się handel z Bliskim Wschodem. Z czasem kształty pierników
stawały się coraz bardziej finezyjne. W XIV wieku w Niemczech powstawały
pierniki w kształcie tarcz, postaci rycerzy czy nawet symboli
religijnych. Takie kształty były zasługą piekarzy artystów dbających o
to, by każde ciasteczko było wyjątkowe i oryginalne. Niektóre kształty
były zarazem symbolami; serce oznaczało miłość, a aniołki dobro i
opiekę. Na szczęście czasy się zmieniły! Teraz pierniczki kojarzą nam
się przede wszystkim ze Świętami! Warto pamiętać, że najlepiej
przygotować je wcześniej, gdyż zaraz po upieczeniu robią się twarde.
Jeżeli nie macie jeszcze swojego ulubionego przepisu, to musicie
spróbować naszego!
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pierniczki-6