Święta inaczej?
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Tradycje świąteczne mają to do siebie, że towarzysząc rodzinom od lat, rzadko kiedy bywają modyfikowane lub udoskonalane. A może to właśnie w tym roku odważysz się stworzyć własną, nową tradycję i postawisz na wigilijnym stole oryginalne potrawy, bazujące na klasycznych bożonarodzeniowych smakach?
„Święta inaczej” nie muszą wcale oznaczać wywrócenia wszystkiego do góry
nogami. Wystarczy odrobina kreatywności, by z klasycznych dań stworzyć
zupełnie nowe kompozycje smakowe, które zaskoczą domowników i sprawią,
że tegoroczne Boże Narodzenie na długo zapadnie im w pamięć. Nie obawiaj
się reakcji babci tradycjonalistki czy przyzwyczajonego do karpia wujka.
W całej uroczystej wieczerzy wigilijnej chodzi przecież przede wszystkim
o wyjątkowy smak – a jego z pewnością nie zabraknie! A gdy jeszcze
dodamy do tego świąteczne nastroje domowników, na pewno nic się nie
zmieni. Boże Narodzenie będzie cieszyć jak co roku.
Wybierając nowe menu świąteczne, warto trochę poeksperymentować – nie
trzeba przy tym rezygnować z klasycznych produktów i składników potraw
bożonarodzeniowych. Po prostu spójrz raz jeszcze na babciny przepis na
makowca lub karpia i zastanów się, co mogłabyś zrobić inaczej.
Przedstawiamy parę propozycji, które pomogą Ci stworzyć świąteczny
nastrój i oczarować zapachem i smakiem wszystkich domowników. Zacznij od
[**kremowej zupy
grzybowej**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zupa-grzybowa-11),
która z makaronem Lubella wstążki utworzy idealną kompozycję i wprowadzi
domowników w początek pysznej wigilijnej uczty. Jej alternatywą lub
towarzyszką może być [**zupa
rybna**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zupa-rybna-z-makaronem-jajeczna-krajaneczka-13182) z
delikatnym makaronem Lubella jajeczna krajaneczka. Dobrym pomysłem
będzie również podanie klasycznej kapusty z grzybami z dodatkiem
delikatnych [**łazanek
oraz**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/lazanki-z-kapusta-i-grzybami-1)**[suszonych
śliwek](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/lazanki-z-kapusta-i-grzybami-1)**[.](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/lazanki-z-kapusta-i-grzybami-1)
A ponieważ Boże Narodzenie pachnie nie tylko grzybami, ale również
piernikiem, spróbuj przygotować [**oryginalne piętrowe choinki z
pierniczków**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pietrowe-choinki-z-pierniczkow).
Twoja „domowa cukiernia” w okresie przedświątecznym może zresztą
specjalizować się w różnych rodzajach wypieków: polecamy na tę okazję
szczególnie [**kruche ciasteczka z
marmoladą**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciastka-z-marmolada)
lub [**chrupiące ciastka owsiane z czekoladą i
orzechami**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciastka-owsiane-z-czekolada-1).
A może domownikom przypadną do gustu małe [**czekoladowe
muffinki**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/muffinki-3)?
Dobrym pomysłem będzie również [**ciasto
czekoladowe**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ekspresowe-ciasto-czekoladowe),
ale tym razem… w wersji ekspresowej! Wszystko po to, by mieć jeszcze
czas na wariacje na temat makowca i stworzyć [**sernik z warstwą
maku**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/sernik-z-maslem),
którego zapach i smak nie pozostawią gościom cienia wątpliwości na temat
Twoich kulinarnych talentów.
Podane przez nas propozycje to zaledwie część pomysłów, które możesz
wcielić w życie podczas Bożego Narodzenia. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja
wyobraźnia oraz kreatywność. Nie bój się eksperymentować, nawet w czasie
świąt – liczy się w końcu rodzinne ciepło, pozytywne emocje i pyszny
smak, nawet jeśli nie trzymasz się sztywno ustalonych zasad sprzed lat.
Być może Twoje oryginalne potrawy stworzone przy użyciu klasycznych
składników świątecznych staną się nową tradycją, którą kolejne pokolenia
będą odtwarzać ze smakiem?