Święta Bożego Narodzenia
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Coraz bliżej święta. Nie tylko w Nowym Yorku przed Rockefeller Center bożonarodzeniowa choinka zainaugurowała świąteczny sezon. Kolorowe, świąteczne wystawy polskich sklepów przyciągają wzrok już od końca listopada a na regałach w sklepach pojawiły się świąteczne dekoracje, czekoladowe mikołaje, pierniki i inne świąteczne smakołyki. Za oknem zrobiło się biało bo spadł pierwszy śnieg, a my zaczynamy zastanawiać się nad tym, jakie prezenty kupić bliskim. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia.
Okres świąteczny to czas miłości, spokoju, refleksji, wspomnień,
prezentów a także domowego, smacznego jedzenia. To najbardziej rodzinny
i uroczysty czas w roku. Każda pani domu chce więc przygotować na te
święta uroczyste dania. A żeby wszystkie potrawy były wyśmienite święta
rozpoczyna w kuchni już kilka dni przed wigilią. To właśnie tam unosi
się mnóstwo aromatów, znanych zapachów i panuje prawdziwa eksplozja
smaków. W wigilijnym menu nie może zabraknąć przecież tradycyjnych i
wyczekiwanych dań. W święta próbujemy tradycyjnego żurku, karpia i
makowca. Stół podczas kolacji zapełnia też barszcz z uszkami, kapusta z
grzybami i kompot z suszu. Do świątecznych specjałów należą także
polskie wypieki wigilijne: pierniki, miodowniki, świąteczne ciasteczka.
Każda rodzina ma swoje tradycyjne, ulubione dania i przepisy wigilijne,
niektóre pewnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przeróżnymi,
ulubionymi potrawami delektujemy się nie tylko podczas kolacji
wigilijnej, ale także w pierwszy i drugi dzień świąt, sylwester i Nowy
Rok. Rodzinna atmosfera i klimat, który towarzyszy tym świętom czuć od
kolacji wigilijnej aż do Nowego Roku.
Wspaniale będzie jeśli do tego świąteczno-noworocznego okresu
przygotujemy się już wcześniej żeby w święta odpocząć i miło spędzić
czas z bliskimi. Już w połowie grudnia może kisić się barszcz na wigilię
i mrozić bigos na Nowy Rok, a kilka dni wcześniej można zarobić ciasto
na pierniki i moczyć suszone grzyby. Niech pośpiech przygotowania i
zapracowanie nie popsuje prawdziwie świątecznej, ciepłej atmosfery,
która powinna nas wtedy łączyć. Niech wspaniałe dania cieszą nasze
podniebienia, w kuchni niech inspiruje nas zapach świeżej choinki i
piernika, a zaproszeni goście niech wspominają ten świąteczny czas jako
bardzo udany, także pod względem kulinarnym.