Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Coraz bliżej święta. Nie tylko w Nowym Yorku przed Rockefeller Center bożonarodzeniowa choinka zainaugurowała świąteczny sezon. Kolorowe, świąteczne wystawy polskich sklepów przyciągają wzrok już od końca listopada a na regałach w sklepach pojawiły się świąteczne dekoracje, czekoladowe mikołaje, pierniki i inne świąteczne smakołyki. Za oknem zrobiło się biało bo spadł pierwszy śnieg, a my zaczynamy zastanawiać się nad tym, jakie prezenty kupić bliskim. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia.
Okres świąteczny to czas miłości, spokoju, refleksji, wspomnień, prezentów a także domowego, smacznego jedzenia. To najbardziej rodzinny i uroczysty czas w roku. Każda pani domu chce więc przygotować na te święta uroczyste dania. A żeby wszystkie potrawy były wyśmienite święta rozpoczyna w kuchni już kilka dni przed wigilią. To właśnie tam unosi się mnóstwo aromatów, znanych zapachów i panuje prawdziwa eksplozja smaków. W wigilijnym menu nie może zabraknąć przecież tradycyjnych i wyczekiwanych dań. W święta próbujemy tradycyjnego żurku, karpia i makowca. Stół podczas kolacji zapełnia też barszcz z uszkami, kapusta z grzybami i kompot z suszu. Do świątecznych specjałów należą także polskie wypieki wigilijne: pierniki,  miodowniki, świąteczne ciasteczka. Każda rodzina ma swoje tradycyjne, ulubione dania i przepisy wigilijne, niektóre pewnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przeróżnymi, ulubionymi potrawami delektujemy się nie tylko podczas kolacji wigilijnej, ale także w pierwszy i drugi dzień świąt, sylwester i Nowy Rok. Rodzinna atmosfera i klimat, który towarzyszy tym świętom czuć od kolacji wigilijnej aż do Nowego Roku. Wspaniale będzie jeśli do tego świąteczno-noworocznego okresu przygotujemy się już wcześniej żeby w święta odpocząć i miło spędzić czas z bliskimi. Już w połowie grudnia może kisić się barszcz na wigilię i mrozić bigos na Nowy Rok, a kilka dni wcześniej można zarobić ciasto na pierniki i moczyć suszone grzyby. Niech pośpiech przygotowania i zapracowanie nie popsuje prawdziwie świątecznej, ciepłej atmosfery, która powinna nas wtedy łączyć. Niech wspaniałe dania cieszą nasze podniebienia, w kuchni niech inspiruje nas zapach świeżej choinki i piernika, a zaproszeni goście niech wspominają ten świąteczny czas jako bardzo udany, także pod względem kulinarnym.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły