Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Ostry, zdecydowany smak, drobno pokrojone składniki, które mają pobudzać libido i jednocześnie zaspokoić apetyt gości to popisowe danie wielu włoskich restauracji w regionie Lazio i Campania, ale pierwsze receptury sosu alla puttanesca „opracowały”… panie lekkich obyczajów.
Receptura tego popularnego dziś dania wyklarowała się w XX wieku, lecz sama nazwa jest tak kontrowersyjna, że nie sposób już ustalić konkretnego powodu, dla którego tak nazwano zwykły sos. Legenda głosi, że wspomniane panie umiały przygotować potrawę podczas krótkiej przerwy w pracy. Z różnych powodów nie chodziły rano na targowisko, nie wybierały świeżych produktów. Głównie więc korzystały z puszkowanych składników, a i tak sos był hitem wśród klienteli odwiedzającej ulice czerwonych latarni. Alla puttanesca wyróżnia się wśród włoskich sosów do makaronu nietypowymi smakami oraz swoją barwną kompozycją, która zawiera: anchois, kapary, pomidory, czarne oliwki, ostrą papryczkę, czosnek i świeżą natkę pietruszki. Dla wielu mężczyzn konsumpcja tego dania była synonimem wolności i formą ucieczki spod opiekuńczych skrzydeł mammy gotującej tradycyjne, leniwie pyrkające na kuchence bolognesy, które dochodziły przez całe popołudnie. Wolność ta była uwarunkowana zasobem portfela delikwenta i miał smak sosu alla puttanesca.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły