Spaghetti alla puttanesca
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Ostry, zdecydowany smak, drobno pokrojone składniki, które mają pobudzać libido i jednocześnie zaspokoić apetyt gości to popisowe danie wielu włoskich restauracji w regionie Lazio i Campania, ale pierwsze receptury sosu alla puttanesca „opracowały”… panie lekkich obyczajów.
Receptura tego popularnego dziś dania wyklarowała się w XX wieku, lecz
sama nazwa jest tak kontrowersyjna, że nie sposób już ustalić
konkretnego powodu, dla którego tak nazwano zwykły sos. Legenda głosi,
że wspomniane panie umiały przygotować potrawę podczas krótkiej przerwy
w pracy. Z różnych powodów nie chodziły rano na targowisko, nie
wybierały świeżych produktów. Głównie więc korzystały z puszkowanych
składników, a i tak sos był hitem wśród klienteli odwiedzającej ulice
czerwonych latarni.
Alla puttanesca wyróżnia się wśród włoskich sosów do makaronu
nietypowymi smakami oraz swoją barwną kompozycją, która zawiera:
anchois, kapary, pomidory, czarne oliwki, ostrą papryczkę, czosnek i
świeżą natkę pietruszki. Dla wielu mężczyzn konsumpcja tego dania była
synonimem wolności i formą ucieczki spod opiekuńczych skrzydeł mammy
gotującej tradycyjne, leniwie pyrkające na kuchence bolognesy, które
dochodziły przez całe popołudnie. Wolność ta była uwarunkowana zasobem
portfela delikwenta i miał smak sosu alla puttanesca.