S.O.S dla sałatek
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Sos winegret w wiosennych sałatkach spełnia kilka funkcji jednocześnie: jest tłem dla chrupiących warzyw i nigdy nad nimi smakowo nie dominuje, decyduje o ostrości smaku i jednoczy wszystkie składniki sprawiając, że są w pełni przyswajalne i oddają jedzącemu swoje najcenniejsze witaminy i mikroelementy.
Co prawda nazwa sosu składającego się z oliwy, octu winnego, soli i
pieprzu przypisywana jest Francuzom (francuskojęzyczna nazwa sosu
wskazuje tylko na jego dominujący składnik – ocet, fr. „vinaigre”), to
jednak wieść niesie, że pierwsze tego typu dressingi zastosowali
Babilończycy ponad 2 tysiące lat temu, obficie skrapiając sałatki
podobnie skomponowaną mieszanką.
Przepis na winegret jest wyjątkowo prosty, jeśli zachowamy podstawowe
proporcje i na trzy łyżki oliwy (uwaga – sama oliwa extra virgin może
nie dać tak idealnej gładkości, mieszamy ją więc z olejem rzepakowym lub
słonecznikowym) dodamy jedną łyżkę octu winnego, szczyptę soli i
pieprzu. Ot, cała filozofia! Dlaczego więc Francuzi do swoich sosów
dodają musztardę Dijon, Anglicy musztardowy proszek, Włosi olej
balsamiczny, a Azjaci pastę miso? Po pierwsze oliwa z octem
niestarannie, zbyt krótko lub za mało energicznie wymieszana powoduje
nieestetyczne rozwarstwienie sosu, a wspomniane wcześniej
musztardowo-olejowe ingrediencje doskonale przedłużają trwałość
winegreta, dodatkowo nadając mu charakterystyczny dla danego kraju smak.
Jako dodatków smakowych często używa się soku z limonki, drobno
posiekanej cebulki, miodu czy różnych przypraw, np. oregano, trybula,
czosnek, lubczyk, biały pieprz.
Wiosenne sałatki z sosem winegret są nie tylko zdrowe i smaczne. Ich
niewątpliwą zaletą jest szybki sposób przygotowania i możliwość wielu
smakowych wariacji: sałata lodowa lub radicchio o czerwonawej barwie,
pomidorki koktajlowe, kapary, oliwki, a nawet papryka, cebula,
rzodkiewka, ogórek, szczypiorek. Jest tylko jeden warunek – warzywa
muszą być po umyciu dokładnie osuszone, inaczej sos spłynie razem z wodą
tworząc niesmaczną breję.
Sos winegret bardzo często poddawany jest różnym kulinarnym
eksperymentom i traktowany np. jako baza dla innych sosów, aby wzmacniać
i intensyfikować ich smak, a także jako dodatek do pizzy i zapiekanek. Z
powodu wszechstronności sosu i jego właściwości zdrowotnych (ocet
wspomaga trawienie i apetyt, a olej pozwala na przyswojenie witamin) w
naszej kuchni należy mu się honorowe miejsce.