Słodko-kwaśny smak quinoa

Słodko-kwaśny smak quinoa

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Wyklęte przez kościół katolicki i na wiele lat zapomniane święte zboże Inków, powraca do łask. Na nowo odkrywane jest jego bogactwo składników odżywczych i wielka moc przetrwaniania w trudnych warunkach, a rok 2013 został ogłoszony przez FAO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa) Międzynarodowym Rokiem Quinoi.
Quinoa, komosę ryżową Inkowie uprawiali już 5 tysięcy lat temu, zwąc ją „Matką Zbóż”. Nie docenili jej fanatyczni hiszpańscy kolonizatorzy podczas podboju imperium, gdyż wydawało im się, że kult tej rośliny konkuruje z pierwszym przykazaniem dekalogu i zagraża kultowi Boga, a przy tym przypomina starą religię i dawny świat. Owalne ziarna komosy ryżowej, właściwie każdej z najbardziej popularnych odmian – białej, czerwonej i czarnej – zawierają zestaw dziewięciu aminokwasów, antyoksydanty i witaminy, szczególnie z grupy B, minerały (wapń, żelazo, magnez, mangan, selen, cynk, potas, fosfor, miedź), spore ilości błonnika i antydepresyjny tryptofan. W kuchni quinoa jest znakomitym dodatkiem do kasz, płatków i ryżu, a ze względu na swoją delikatną konsystencję i lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z sałatkami, kotletami, zupami, jako dodatek do pasztetów czy wszelkich kanapkowych smarowideł. Kulinarna nowinka, czy prawdziwe odkrycie na polskim rynku? Wszystko zależy od otwartego umysłu Kucharza i jego pomysłów.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły