Słodki początek dnia

Słodki początek dnia

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


A gdyby tak rozpocząć dzień od zapewniania sobie sporej dawki szczęścia? Okazuje się, że jest to prostsze, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać; po prostu – na śniadanie serwujemy porządną michę makaronu na słodko. Mhmm…. U-w-i-e-l-b-i-a-m to!
Już samo połączenie słodyczy i makaronu to mocny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Dodajmy do tego fakt, że makaron zawiera tryptofan – aminokwas, który w mózgu zamienia się w serotoninę (hormon szczęścia), witaminy z grupy B poprawiające zdolność koncentracji i pamięć oraz magnez trzymający nerwy na wodzy, a otrzymamy idealny posiłek dla herosa zmagającego się z kłopotami codzienności. Najprostszym rozwiązaniem byłby makaron w zupie mlecznej, a dla osób nietolerujących laktozy misz-masz z makaronem i sezonowymi owocami: jagodami, truskawkami z listkiem orzeźwiającej mięty podczas upałów lub zesmażonymi jabłkami czy karmelizowanymi gruszkami w chłodniejsze dni. Jednak gama śniadaniowych słodkich dań nie kończy się na wymieszaniu dwóch składników. Wspaniale smakuje puszysty makaron pappardelle zapiekany z owocami, mleczkiem kokosowym i czekoladą, frywolne świderki smażone z białym serem i posypane rodzynkami, czy kokardkowa sałatka z wymyślnym miodowo-cynamonowym sosem i migdałami. Aby śniadanie było nie tylko energetyczne, ale także zdrowe należy wybrać makaron Pełne Ziarno, z mąki ryżowej lub gryczanej. Polacy zjadają średnio około 5 kg makaronów rocznie – dobrze by było, jeśli przynajmniej jeden kilogram z tej piątki był zjadany rano po to, aby zapewnić sobie udany dzień!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły