Przygotowania do Wielkanocy
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Po czterdziestu dniach postu i kulinarnej wstrzemięźliwości na świąteczny stół dumne gospodynie wnoszą kolorowe, pachnące mazurki. Ciasta są pięknie zdobione, słodkie i symbolizują radość ze Zmartwychwstania Pańskiego.
Najpiękniejsze są te z życzeniami Wesołych Świąt, z napisem ułożonym z
migdałów, z wiosennymi baziami wyrysowanymi czekoladowym syropem i
lukrowanym barankiem. Chociaż oryginalny przepis i słodkie zdobienia
(figi, migdały, rodzynki, syropy) pochodzą z Turcji, to już w XVII wieku
ciasto zaadaptowało się w polskiej kuchni, przyjmując typowo polską
nazwę wywodzącą się z regionu Mazowsza, którego mieszkańców nazywano
Mazurami, a ich słodkie wyroby – mazurkami.
Wymyślne kształty mazurków – oprócz tradycyjnych kwadratowych i
prostokątnych coraz częściej można spotkać owalne lub trójkątne formy –
wymagają receptury na sprawdzone ciasto. Te tradycyjne komponuje się na
cieście kruchym, ale jako spodu można także użyć ciast biszkoptowych,
makaronikowych (mieszanina mielonych orzechów, migdałów, maku, cukru z
białkami), a nawet ciasta marcepanowego. Jest tylko jeden warunek, spód
ma być cienki „na palec” i stanowić podkład dla masy lub konfitury oraz
bakalii i lukru.
Wiosna nieśmiało zagląda w okna, czas rozpocząć przygotowania do świąt i
pomyśleć o najpyszniejszych i najpiękniejszych mazurkach. Na pewno
zachwycą domowników i zaproszonych gości.