Przygotowania do Wielkanocy

Przygotowania do Wielkanocy

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Po czterdziestu dniach postu i kulinarnej wstrzemięźliwości na świąteczny stół dumne gospodynie wnoszą kolorowe, pachnące mazurki. Ciasta są pięknie zdobione, słodkie i symbolizują radość ze Zmartwychwstania Pańskiego.
Najpiękniejsze są te z życzeniami Wesołych Świąt, z napisem ułożonym z migdałów, z wiosennymi baziami wyrysowanymi czekoladowym syropem i lukrowanym barankiem. Chociaż oryginalny przepis i słodkie zdobienia (figi, migdały, rodzynki, syropy) pochodzą z Turcji, to już w XVII wieku ciasto zaadaptowało się w polskiej kuchni, przyjmując typowo polską nazwę wywodzącą się z regionu Mazowsza, którego mieszkańców nazywano Mazurami, a ich słodkie wyroby – mazurkami. Wymyślne kształty mazurków – oprócz tradycyjnych kwadratowych i prostokątnych coraz częściej można spotkać owalne lub trójkątne formy – wymagają receptury na sprawdzone ciasto. Te tradycyjne komponuje się na cieście kruchym, ale jako spodu można także użyć ciast biszkoptowych, makaronikowych (mieszanina mielonych orzechów, migdałów, maku, cukru z białkami), a nawet ciasta marcepanowego. Jest tylko jeden warunek, spód ma być cienki „na palec” i stanowić podkład dla masy lub konfitury oraz bakalii i lukru. Wiosna nieśmiało zagląda w okna, czas rozpocząć przygotowania do świąt i pomyśleć o najpyszniejszych i najpiękniejszych mazurkach. Na pewno zachwycą domowników i zaproszonych gości.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły