Tarta z borówkami

decomorreno
Tarta z borówkami

Średnia 4.5 / 4

Oceń!

Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

175 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g kakao decomorreno

70 g cukier puder

1 szczyp. sól

125 g masło

3 szt. żółtko

200 g biała czekolada

500 g śmietana 36%

125 g borówki

Przygotowanie


Krem do tarty najlepiej przygotować dzień wcześniej niż planujemy serwować ciasto. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj powoli, ciągle mieszając. Gdy śmietanka będzie już gorąca, zdejmij z kuchenki i dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.

Wymieszaj ze sobą: mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i połącz całość, rozcierając ciasto w palcach.

Dodaj żółtka i wyrabiaj całość ręcznie. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie przełóż je do formy, dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta. *Z pozostałego ciasta możesz zrobić dekoracje na wierzch, wybierz dowolny kształti upiecz razem z kakaowym spodem.

Spód tarty nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z białą czekoladą na puszysty krem. Krem wyłóż na kakaowy spód.

Na wierzch kremu wyłóż borówki. Udekorowaną tartę włóż ponownie do schłodzenia, na minimum godzinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

421

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły