Pomysły na marynatę do mięsa, tofu i pieczarek z grilla

Pomysły na marynatę do mięsa, tofu i pieczarek z grilla

EkspertOdKuchni

5/16/2023

ok. 5 min


Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form przygotowywania posiłków, szczególnie gdy przychodzi wiosna, a wraz z nią dłuższe, cieplejsze dni. Jednym z najważniejszych elementów przyrządzania dań z grilla jest odpowiednio dobrana marynata. Dzięki niej mięso, tofu warzywa czy pieczarki nabierają aromatu i smaku, a także stają się bardziej soczyste i miękkie.

Czym jest marynata?

Marynata to mieszanka składników, która służy do zmiękczenia i aromatyzowania mięsa, ryb, warzyw lub innych produktów spożywczych przed przygotowaniem ich na różne sposoby, takie jak pieczenie, grillowanie, smażenie lub gotowanie. Składniki marynaty mogą się różnić w zależności od preferencji smakowych, regionu kulinarnego lub danego przepisu, ale najczęściej zawierają one:

  • kwaśne składniki – sok z cytryny, ocet lub jogurt, które pomagają zmiękczyć mięso;

  • oleje – oliwa z oliwek lub olej roślinny, które dodają wilgoci i chronią przed wysuszeniem;

  • wędzone lub aromatyczne przyprawy – czosnek, cebula, papryka, imbir, kolendra, rozmaryn, tymianek lub goździki, które nadają smak i zapach dania.

Ponadto inne składniki, takie jak sól, cukier, miód, sos sojowy, musztarda, ketchup, sos Worcestershire, tabasco lub wino, również mogą być używane do urozmaicenia smaku marynaty.

Kiedy zaczęło się marynowanie? Historia marynat

Historia marynat sięga ponad 4 tysiące lat wstecz, gdy mieszkańcy starożytnej Mezopotamii próbowali konserwować pokarmy w solance, occie lub innych roztworach. Początkowo próbowano utrwalać pokarmy, używając wina, jednakże dzięki odkryciu procesu podwójnej fermentacji, zamieniającej alkohol w ocet, ulepszono tę technikę. Ówcześni ludzi cenili sobie nie tylko marynowane warzywa, owoce i ryby, ale także pozostające po nich zalewy, które z powodzeniem można było używać jako przypraw do dań.

W XVI wieku wraz z popularyzacją podróży międzykontynentalnych i handlu przyprawami w Europie wzrosło zainteresowanie marynowaniem, a trwałe sosy na bazie octu, takie jak ketchup, chutney, musztarda czy Worcestershire, zyskały dużą popularność. Marynaty zaczęły być postrzegane jako sposób na przeżycie, umożliwiając marynarzom przetrwanie długich miesięcy na morzu, a także dostarczając żołnierzom witamin podczas trwania wojen.

Marynowane tofu - wegetariańska opcja na grilla

Wraz ze wzrostem popularności wegetariańskich dań, grillowym hitem stało się zamarynowane tofu. Jeśli szukasz przepisu na wege marynatę, dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz prosty sposób na to, jak zamarynować tofu.

Główne składniki marynowanego tofu:

  • jedną kostkę tofu o wadze 400 g (najlepiej o średniej twardości),

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki octu ryżowego,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • 2 ząbki posiekanego czosnku,

  • 1 łyżeczka startego imbiru,

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Opcjonalne składniki marynaty do tofu na grilla:

  • chili flakes,

  • sos chili.

Tofu marynowane - instrukcja przygotowania

  • Najpierw musisz odsączyć tofu. Wyjmij je z opakowania i osusz za pomocą ręcznika papierowego lub kuchennego. Następnie połóż tofu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i przykryj drugim talerzem. Nałóż na wierzch ciężkie przedmioty, takie jak puszki z konserwami, aby odsączyć nadmiar płynu z tofu. Pozostaw tak na około 15-20 minut.

  • W międzyczasie przygotuj marynatę. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, czosnek, imbir i olej sezamowy. Możesz również dodać odrobinę chili flakes lub sosu chili, jeśli lubisz pikantne potrawy.

  • Gdy tofu jest dobrze odsączone, pokrój je na mniejsze kawałki (np. kostkę tofu o pożądanym rozmiarze).

  • Umieść tofu w misce lub płaskim naczyniu, a następnie wlej przygotowaną marynatę na tofu. Upewnij się, że marynata równomiernie pokrywa je z każdej strony.

  • Pozostaw tofu w marynacie na co najmniej 30 minut (pamiętaj, że im dłużej będzie się marynować, tym bardziej nasiąknie smakiem).

  • Możesz marynować tofu, wkładając do lodówki na minimum kilka godzin (lepiej będzie jednak, gdy schowasz je na całą noc)

  • Po upływie czasu marynowania tofu można przygotować na różne sposoby.

Jak jeść tofu marynowane?

Tofu można następnie grillować, ale to nie jedyny sposób na jego przygotowanie. Można je również z powodzeniem smażyć, piec w piekarniku lub użyć w innych potrawach, takich jak stir-fry. Ponadto sprawdzi się ono świetne jako dodatek do sałatek, dań wok, sushi lub jako składnik kanapek. Możesz je również podawać na zimno jako przekąskę.

Marynata do pieczarek na grilla

Główne składniki marynaty do pieczarek:

  • 500 g świeżych pieczarek,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • sól i pieprz do smaku.

Marynowane pieczarki - instrukcja przygotowania

  • Pokrój pieczarki na połówki lub mniejsze kawałki.

  • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz.

  • Dodaj pieczarki do marynaty i wymieszaj, aby je pokryć.

  • Odstaw pieczarki w marynacie na co najmniej 30 minut.

  • Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury.

  • Grilluj pieczarki przez około 8-10 minut, aż staną się miękkie i zrumienione.

  • Podawaj na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.

Jak zrobić marynatę? Poznaj pyszne i proste przepisy!

Najlepsza marynata do karkówki zrobionej na grillu

Marynata do karkówki z grilla to nasza pierwsza propozycja. Do jej przygotowania niezbędne będą następujące składniki: ocet balsamiczny, papryka chilli, majeranek, ząbki czosnku, musztarda chrzanowa, oliwa z oliwek, łyżeczkę pieprzu i soli. Z tak przygotowaną marynatą plastry karkówki będą zachwycały głębią wyrazistego smaku!

Marynata pomidorowa do warzyw

Nasza druga propozycja do marynata do warzyw na bazie soku pomidorowego. Ma dwie główne zalety - jest prosta i pyszna. Aby ją przygotować, należy zaopatrzyć się w: sok pomidorowy, sos sojowy, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek, liść laurowy, sok z cytryny i miód.

Ostra marynata do mięsa

Kolejna marynata do mięsa to propozycja z piekła rodem. Dlaczego? Jest to opcja dla wszystkich tych, którzy nie boją się ostrej papryki! Marynaty tej możesz z powodzeniem użyć do różnych dań z mięsem.

Marynata pomarańczowa

Nasza ostatnia propozycja to marynata pomarańczowa. Jak ją przygotować? Z pomarańczy należy wycisnąć sok z miąższem, dodać cynamon, goździka, odrobinę chili i skórkę z limonki. Na koniec wystarczy wszystko dokładnie wymieszać.

Wybierz odpowiednią marynatę dla siebie! Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły