Pomidory vs. Ogórki
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Proszę Państwa, za chwilę wielkie starcie! W jednym narożniku Lycopersicon esculentum (pseudonim Pomidor), w drugim Cucumis sativus (pseudonim Ogórek). Oto, proszę Państwa następuje zwarcie i … BUM! Wygrywa Ogórek, który zawiera enzym askorbinowy i skutecznie nokautuje witaminę C w Pomidorze! Co za emocje, proszę Państwa…
Podobnie wygląda batalia tych warzyw na talerzu. Już parę mililitrów
soku z ogórka jest w stanie pozbawić witaminy C pięć kilogramów
pomidorów, dlatego też, jeśli zależy nam na tym, aby i ogórek i pomidor
posłużyły naszemu zdrowiu, nie należy ich w jednej potrawie. Jeśli
jednak mamy nieprzepartą chęć na orzeźwiający smak niskokalorycznego
ogórka (tylko 12 kilokalorii w 100 g) to w grę wchodzi mizeria, surowe
plasterki lub cząstki, ogórki w miodzie lub ogórki kiszone. A więc
żadnych kolorowych zielono-czerwonych sałatek, żadnych dekoracyjnych
ustępstw! Ogórek nie znosi towarzystwa i już!
Co innego pomidor, uważany kiedyś za truciznę, dziś nazywany „jabłkiem
miłości”. Oprócz licznych witamin i minerałów pomidor zawiera roślinny
pigment – likopen, związek o silnym działaniu antynowotworowym. Pomidor
dobrze się czuje także po obróbce termicznej w postaci sosu, przecieru
czy keczupu. I w przeciwieństwie do ogórka, pomidor u-w-i-e-l-b-i-a
towarzystwo innych warzyw, serów, jogurtów i oliwy. Kulinarnym
mistrzostwem, dzięki któremu z pomidora wydobędziemy niepowtarzalny smak
są wszelkie „czerwone” sosy ze świeżych lub suszonych pomidorów z
dodatkiem ziół, podane z makaronem.
Najlepszy czas na delektowanie się pomidorami i ogórkami to miesiące
letnie, kiedy mamy pewność, że rosły one w pełnym słońcu, a nie w
szklarniach. Sezon na pachnące i świeże warzywa czas zacząć!