Polak, Węgier dwa bratanki…
gosia78
8/9/2017
ok. 3 min
23 marca został ogłoszony Dniem Przyjaźni Polsko-Węgierskiej – taką
decyzję podjął parlament węgierski i polski sejm w 2007 roku, aby
ostatecznie przypieczętować ważność porzekadła z XVIII wieku: Két jó
barát, együtt harcol, s issza borát – czyli: Polak, Węgier dwa bratanki
i do szabli, i do szklanki. Tak serdeczna relacja między dwoma narodami
jest ewenementem na skalę światową, dlatego też od lat chętnie jeździmy
do kraju Madziarów podziwiać tysiącletnią kulturę. Po przyjemnościach
zwiedzania zalecane są kąpiele w basenach termalnych lub wypoczynek nad
jeziorem Balaton.
Smakosze, którzy poszukują niepowtarzalnych doświadczeń, wiele czasu
spędzą na próbowaniu lokalnych specjałów. Kuchnia węgierska należy do
kuchni środkowoeuropejskich. Jest jednak coś, co ją szczególnie
wyróżnia; podobno węgierskie gosposie stawiają na stół słoik z papryką i
zastanawiają się, jakie „dodatki” do niej dobrać. Potwierdza to fakt, że
wszelkie dania z dodatkiem papryki nazywane są dziś à la hongroise.
Papryka, tak chętnie kojarzona dziś z kuchnią węgierską, upowszechniła
się w kraju Madziarów dopiero w XIX wieku. W wyniku wojen napoleońskich
i w związku z blokadą kontynentalną na Węgry przestały docierać dostawy
pieprzu, więc papryka – stosowana dotychczas z powodzeniem pod
chłopskimi strzechami – stała się doskonałym ostrym zamiennikiem,
również na stołach bogatszej części społeczeństwa.
W kuchni węgierskiej dominuje jednak ta słodsza odmiana papryki w
proszku. Bez obaw więc można raczyć się pyrkającym leniwie w żeliwnym
kociołku bograczem (bográcsgulyás) – gęstą zupą z kawałkami mięsa
wołowego, ziemniakami i rodzajem zacierek (csipetke) przyprawionymi
obficie papryką. Równie słynny jest węgierski gulasz (pörkölt) i
paprykarz cielęcy (borjúpaprikás) podawany z kluskami – potrawy te
różnią się rodzajem i proporcjami użytego mięsa oraz warzyw, a także
śmietany. Ewentualne jej dodanie łagodzi smak ostrzejszych dań, np. tych
z dodatkiem strąków papryki czereśniowej. Nie będzie wielkich
niespodzianek w menu, gdy wybierzemy prawdziwe węgierskie leczo (lecsó),
które jest pysznym dodatkiem do ryżu, ziemniaków lub mięsa. Warto
zamówić także słynną zupę rybacką (halászlé), przyrządzaną z mięsa karpi
i sumów oraz z dodatkiem cebuli, papryki i pomidorów.
Wśród przekąsek popularne są słone bułki – pogacze (pogácsa), placki na
ostro – lángosze (langos) i smażony ser (rántott sajt). Dzieci
przepadają za naleśnikami à la Gundel (Gundel palacsinta) - nadziewanymi
orzechami włoskimi i polanymi sosem czekoladowym lub puree z kasztanów z
bitą śmietaną (gesztenye puree).
Węgrzy u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą desery. Podczas ważnych uroczystości
najczęściej delektują się tortem Dobosa (Dobostorta) składającego się z
biszkoptu, kremu czekoladowego i karmelu lub tortu Rigo Jancsi (Rigo
Jancsi torta) z dżemem morelowym. Zamiast tortu na stole może znaleźć
się także ciasto przypominające sękacz (kürtőskalács), strudel jabłkowy
(rétes) lub makowiec (beigli), do tego kawa (kávé) i wino Egri Bikavér
lub Tokaj. Narodowym napojem Węgrów jest pálinka - wódka podwójnie
pędzona z zacieru owocowego. Inne popularne trunki to körte pálinka –
gruszkówka oraz morelowa barack pálinka.
Wyrazista Kuchnia Węgierska wpłynęła na kształt kulinarnych tradycji
Europy i Świata. Jej wpływy łatwo odnajdziemy w naszych codziennych
potrawach, wzbogacając je na przykład słodką papryką, przez co nadamy im
niedający się niczym zastąpić zapach i smak fascynującego i barwnego
regionu węgierskiego. Jó étvágyat! – Smacznego!