Podróż, że palce lizać!
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Wakacyjne wyjazdy to nie tylko doskonała okazja do poznawania nowych miejsc oraz spędzania czasu w niecodzienny sposób, ale również dobry pomysł na sprawdzenie swoich umiejętności radzenia sobie w polowych warunkach kuchennych. Co gotować podczas urlopu? Mamy dla Ciebie parę propozycji!
Lokalnie… i prosto z natury!
Będąc na wakacjach w miejscu, którego nie znamy, często chcemy spróbować
lokalnej kuchni i poznać specjały, które w niej królują. Nie musi się to
wcale wiązać z wizytami w ekskluzywnych restauracjach i z wydawaniem
sporych sum na dania o obco brzmiących nazwach. Wystarczy odrobina
kreatywności oraz umiejętność wtopienia się w lokalną społeczność. Warto
więc odwiedzać swojskie bazary oferujące świeże produkty prosto od
producentów. Gdy przebywamy z dala od miejskiego zgiełku, np. na wsi lub
pod namiotem, ciekawą przygodą może okazać się wyprawa do lasu po owoce
lub grzyby.
Szybkie, proste i smaczne
Podczas dni urlopowych każdą chwilę chcemy przeznaczyć na odpoczynek,
często nie mamy też dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Warto
postawić więc na przygotowywanie szybkich i prostych posiłków na bazie
makaronu lub kaszy. Do takiej obiadowej podstawy z łatwością dorobimy
sosy z dodatkiem warzyw. W ten sposób nawet na jednym małym palniku
można przygotować różne smakołyki, np. [spaghetti z pomidorami i
szparagami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/spaghetti-z-pomidorami-i-szparagami),
[wiosenne
kokardki](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-wiosenne)
lub [pełnoziarniste spaghetti
neapolitana](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarniste-spaghetti-neapolitana).
Doskonałym pomysłem jest również skorzystanie z dostępnych darów lasu
oraz lokalnych pyszności i stworzenie z nich dań zarówno w wersji
obiadowej, jak i na słodko. Wykorzystując grzyby, możemy przygotować
[wstążki z sosem
grzybowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/wstazki-z-sosem-grzybowym-1)
lub [pappardelle z kurkami w sosie
śmietanowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pappardelle-z-kurkami-w-sosie-smietanowym).
Spacerując po lesie, warto sprawdzić, czy nie ma w nim przypadkiem
świeżych jagód do przygotowania wyśmienitego [makaronu na słodko z sosem
karmelowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-z-jagodami-w-sosie-karmelowym).
Wśród bliskich smakuje najlepiej
Wakacyjne wyjazdy to nie tylko okres odpoczynku od pracy. To także
długie letnie wieczory spędzane w gronie najbliższych, wspólne
biesiadowanie oraz magiczny czas przy ogniskach, grillach i na łonie
natury. Warto więc zadbać o jedzenie, które będzie smakowało rodzinie i
przyjaciołom podczas tych beztroskich dni. Świetnym pomysłem są więc
sycące zupy na bazie [różnych
makaronów](http://uwielbiam.pl/inspiracje-kulinarne/przegladanie/wejdz-w-swiat-makaronow)
lub kaszy, które można przyrządzić przy ognisku, na przykład [zupa
pieczarkowa z kaszą
jęczmienną](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zupa-pieczarkowa-13089)
lub [minestrone z
makaronem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/minestrone-z-makaronem).
Tym, którzy stawiają na prostotę i szybkość, polecamy [sałatkę
makaronową](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-11)
lub [sałatkę z kaszą, pomidorami i
rukolą](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-kasza-pomidorami-i-rukola).
Udanego wypoczynku!