Podróż, że palce lizać!

Podróż, że palce lizać!

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Wakacyjne wyjazdy to nie tylko doskonała okazja do poznawania nowych miejsc oraz spędzania czasu w niecodzienny sposób, ale również dobry pomysł na sprawdzenie swoich umiejętności radzenia sobie w polowych warunkach kuchennych. Co gotować podczas urlopu? Mamy dla Ciebie parę propozycji!
Lokalnie… i prosto z natury! Będąc na wakacjach w miejscu, którego nie znamy, często chcemy spróbować lokalnej kuchni i poznać specjały, które w niej królują. Nie musi się to wcale wiązać z wizytami w ekskluzywnych restauracjach i z wydawaniem sporych sum na dania o obco brzmiących nazwach. Wystarczy odrobina kreatywności oraz umiejętność wtopienia się w lokalną społeczność. Warto więc odwiedzać swojskie bazary oferujące świeże produkty prosto od producentów. Gdy przebywamy z dala od miejskiego zgiełku, np. na wsi lub pod namiotem, ciekawą przygodą może okazać się wyprawa do lasu po owoce lub grzyby. Szybkie, proste i smaczne Podczas dni urlopowych każdą chwilę chcemy przeznaczyć na odpoczynek, często nie mamy też dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Warto postawić więc na przygotowywanie szybkich i prostych posiłków na bazie makaronu lub kaszy. Do takiej obiadowej podstawy z łatwością dorobimy sosy z dodatkiem warzyw. W ten sposób nawet na jednym małym palniku można przygotować różne smakołyki, np. [spaghetti z pomidorami i szparagami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/spaghetti-z-pomidorami-i-szparagami), [wiosenne kokardki](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-wiosenne) lub [pełnoziarniste spaghetti neapolitana](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarniste-spaghetti-neapolitana). Doskonałym pomysłem jest również skorzystanie z dostępnych darów lasu oraz lokalnych pyszności i stworzenie z nich dań zarówno w wersji obiadowej, jak i na słodko. Wykorzystując grzyby, możemy przygotować [wstążki z sosem grzybowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/wstazki-z-sosem-grzybowym-1) lub [pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pappardelle-z-kurkami-w-sosie-smietanowym). Spacerując po lesie, warto sprawdzić, czy nie ma w nim przypadkiem świeżych jagód do przygotowania wyśmienitego [makaronu na słodko z sosem karmelowym](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-z-jagodami-w-sosie-karmelowym). Wśród bliskich smakuje najlepiej Wakacyjne wyjazdy to nie tylko okres odpoczynku od pracy. To także długie letnie wieczory spędzane w gronie najbliższych, wspólne biesiadowanie oraz magiczny czas przy ogniskach, grillach i na łonie natury. Warto więc zadbać o jedzenie, które będzie smakowało rodzinie i przyjaciołom podczas tych beztroskich dni. Świetnym pomysłem są więc sycące zupy na bazie [różnych makaronów](http://uwielbiam.pl/inspiracje-kulinarne/przegladanie/wejdz-w-swiat-makaronow) lub kaszy, które można przyrządzić przy ognisku, na przykład [zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zupa-pieczarkowa-13089) lub [minestrone z makaronem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/minestrone-z-makaronem). Tym, którzy stawiają na prostotę i szybkość, polecamy [sałatkę makaronową](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-11) lub [sałatkę z kaszą, pomidorami i rukolą](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-kasza-pomidorami-i-rukola). Udanego wypoczynku!  
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły