Pizza dla wszystkich

Pizza dla wszystkich

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego (w późniejszym czasie z drożdżowego), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartą mozzarellą i ziołami, zapiekany w mocno nagrzanym piecu, najlepiej opalanym drewnem. Wkrótce, 9 lutego, potrawa ta będzie miała swoje międzynarodowe święto.
 Pizza jest daniem kosmopolitycznym; wywodzi się z Grecji, gdzie podawano płaskie placki skrapiane oliwą, posypane ziołami i doprawione czosnkiem, ale gdy recepturę wypieku przejęli Rzymianie, pizza  stała się znakiem rozpoznawczym kuchni włoskiej. Pierwsza nowożytna pizza powstała w 1889 roku na cześć królowej Małgorzaty Saubadzkiej i była obrazem pięknej włoskiej flagi (dojrzałe, czerwone pomidory, ser mozzarella, zielone listki bazylii i oliwa z pierwszego tłoczenia). Danie to jest na tyle elastyczne, że potrafi dostosować się do gustu konsumenta, zarówno zadeklarowanego wegetarianina, np. pizza bianca z białym sosem na bazie mleka lub pesto, zapieczona z dodatkiem oliwy i liści rozmarynu, czy pizza napoletana z sosem pomidorowym wypiekana według starych sprawdzonych receptur, aż do wyjątkowo wytrawnych podniebień smakoszy wszelkich pizz z owocami morza, z mięsem mielonym inspirowanym lahmacun tureckim odpowiednikiem pizzy, czy domowych odmian ze skrawkami wędlin i serów. Uwielbiam.pl jest kopalnią pomysłów na tradycyjne, jak i te mocno eksperymentalne przepisy na ciasta i dodatki do pizzy. Zerknij, co Ci będzie smakowało najlepiej.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły