Pizza dla wszystkich
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego (w późniejszym czasie z drożdżowego), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartą mozzarellą i ziołami, zapiekany w mocno nagrzanym piecu, najlepiej opalanym drewnem. Wkrótce, 9 lutego, potrawa ta będzie miała swoje międzynarodowe święto.
Pizza jest daniem kosmopolitycznym; wywodzi się z Grecji, gdzie
podawano płaskie placki skrapiane oliwą, posypane ziołami i doprawione
czosnkiem, ale gdy recepturę wypieku przejęli Rzymianie, pizza stała
się znakiem rozpoznawczym kuchni włoskiej. Pierwsza nowożytna pizza
powstała w 1889 roku na cześć królowej Małgorzaty Saubadzkiej i była
obrazem pięknej włoskiej flagi (dojrzałe, czerwone pomidory, ser
mozzarella, zielone listki bazylii i oliwa z pierwszego tłoczenia).
Danie to jest na tyle elastyczne, że potrafi dostosować się do gustu
konsumenta, zarówno zadeklarowanego wegetarianina, np. pizza bianca z
białym sosem na bazie mleka lub pesto, zapieczona z dodatkiem oliwy i
liści rozmarynu, czy pizza napoletana z sosem pomidorowym wypiekana
według starych sprawdzonych receptur, aż do wyjątkowo wytrawnych
podniebień smakoszy wszelkich pizz z owocami morza, z mięsem mielonym
inspirowanym lahmacun tureckim odpowiednikiem pizzy, czy domowych odmian
ze skrawkami wędlin i serów.
Uwielbiam.pl jest kopalnią pomysłów na tradycyjne, jak i te mocno
eksperymentalne przepisy na ciasta i dodatki do pizzy. Zerknij, co Ci
będzie smakowało najlepiej.