Pierogi, kołduny i inne uszka
gosia78
8/9/2017
ok. 3 min
Polacy u-w-i-e-l-b-i-a-j-ą mączną kuchnię; jest sycąca, swojska, pozwala realizować najbardziej nieprawdopodobne kulinarne pomysły, a przy tym twardo stoi na straży tradycji.
Pierogi wędrowały na polskie stoły długą i krętą drogą, a źródłosłów
nazwy (cząstka „pir” – ros. „święto”) wskazuje, że mamy skłonić głowy z
uznaniem w stronę kuchni wschodniej, w dodatku powiązać tę potrawę nie z
codziennym gotowaniem, ale z menu wyjątkowo uroczystym. I chociaż
pierwsza polska „oficjalna” receptura na to popularne danie została
zanotowana w 1682 roku w książce kucharskiej „Compendium ferculorum”,
gdzie autor podaje dokładny przepis na pierogi z farszem z „nerek, łoju
i zieloności”, to potrawa znana była w Polsce już w XIII wieku.
Niemały wkład w rozpropagowanie mody na pierogi miał biskup Jacek
Odrowąż. Podróżujący misjonarz zawiózł na Ruś Kijowską księży
proponujących „poganom” strawę duchową, a przywiózł przepis na wyborne
cienkie ciasto pierogowe, a także całą recepturę przygotowania pierogów,
począwszy od rozwałkowania „na cienko” elastycznego ciasta z mąki, wody
i soli, aż do wyboru nadzienia, które było uzależnione od pory roku lub
okazji, np. hreczuszki wyrabiano po zbiorach gryki, kolędników
częstowano ciepłymi koladkiami, na imieniny podawano słodkie socznie i
sanieżki lub podobne do dzisiejszych pączków – słodkie pierogi z
konfektem (marmoladą lub owocami) wyrabiane na bazie ciasta drożdżowego,
pieczone lub smażone w głębokim oleju. Równie popularne były ogromne
kurniki z drobiowym farszem serwowane na weselach i drożdżowe knysze
czekające na żałobników podczas stypy. Jednak to pierogi ruskie z
ugotowanych i zmielonych ziemniaków z twarogiem i podsmażoną cebulą
zagościły na stałe w polskim menu, w domu i w stołówkach. Obok
delikatnych grzybowych uszek podawanych do wigilijnego barszczyku,
pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów stanowią clou
tradycyjnej polskiej kuchni.
Pierogi są jednym z bardziej popularnych dań w każdej światowej kuchni.
U sąsiadów Rosjan można dostać delikatne mięsne pielmieni, na Ukrainie –
podobne do naszych leniwych słodkich klusków – wareniki lub tatarskie
kibiny pachnące czosnkiem i majerankiem, a na Litwie kołduny z siekaną
surową wołowiną i duszoną cebulą. Zachodnia strona Europy, a konkretnie
Niemcy z Badenii-Wirtembergii, proponują prostokątne Maultaschen z
mięsnym, twarogowym lub warzywnym farszem, we Włoszech natomiast królują
wszelkie ravioli zrobione z mąki z pszenicy durum, z ozdobnymi brzegami
nadziewane serem ricotta i szpinakiem lub innymi warzywami lub
cappelletti (od ravioli różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta)
i tortellini – maleństwa podobne do naszych wigilijnych uszek – do
których majstersztykiem jest wymyślny sos, najczęściej pomidorowy.
Polskie „polewy” przy bogactwie włoskich sosów wydają się być dość…
niewyszukane i jest to zazwyczaj gorący smalec ze skwarkami i zesmażoną
cebulą lub po prostu kwaśna śmietana z odrobiną cukru do pierogów
lubelskich podawanych na słodko z twarogiem i miętą.
Pierogi można zakupić na ulicach wielu państw, jako tradycyjne
przekąski. W takiej ulicznej sprzedaży króluje Azja z indyjskimi,
trójkątnymi samosami z warzywnym, mocno przyprawionym farszem i serem
panir oraz wontonami, guo tie czy jiaozi, czyli chińskimi, delikatnymi
pierożkami z ciasta ryżowego gotowanymi w specjalnych sitach nad parą i
podsmażanymi na ogromnych patelniach na oczach zgłodniałego klienta.
Bardziej odważni i żadni kulinarnych doznań zamówią farsz z wodorostów,
tradycjonaliści pozostaną przy nadzieniu z drobiu, wołowiny lub warzyw.
W innej części świata, np. w Argentynie, na ulicy dostaniemy
południowoamerykańskie smaczne empanadas o tradycyjnym pierogowym
kształcie, pieczone na blasze lub smażone w oleju i nadziewane mięsnym
lub warzywno-serowym farszem, czasami z dodatkiem rodzynek.
Co jest sekretem udanych pierogów? Jak sprawić, że ciasto będzie
delikatne, ale nie rozpadnie się podczas gotowania czy smażenia? Czy
nasi Kucharze podzielą się z nami tajemnicą swoich rewelacyjnych
farszów? Idą święta, więc za chwilę ta wiedza będzie bardzo pożądana!