Pieczarkowa potęga

Pieczarkowa potęga

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Skromna pieczarka – niepozorny mały grzybek z wielkimi możliwościami kulinarnymi zdobył szturmem świat już kilkaset lat temu. Ale dopiero w XXI wieku okazało się, że co czwarta zjadana przez ludzkość pieczarka sprowadzona jest z polskich hodowli, co winduje nasz kraj na zaszczytne drugie miejsce na świecie. W związku z tym Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych ustanowiło dzień 22 kwietnia Międzynarodowym Dniem Pieczarki, w ten sposób doceniając wartość smakową i wszechstronne zastosowanie jej w kuchni.
Chińczycy, jako pierwsi, dostrzegli kulinarne perspektywy pieczarki,jednak na królewskie stoły Europy pieczarki trafiły znacznie później, bow XVI wieku za sprawą Francuzów, którzy  „posadzili” je obok takichosobistości kulinarnych jak raki, homary i doskonałe wina. Następneważne wydarzenie w rodowodzie pieczarki to jej pochwała, a nawetporównanie z elitarną truflą z ust samego Anthelme‘a Brillat-Savarina‘aXIX-wiecznego smakosza i pisarza. Wielu Polaków pamięta lata 80-te zeszłego wieku, kiedy to zapiekanapieczarka z serem udawała pizzę, a bułka z pieczarkowo-cebulowymnadzieniem traktowana była jak dzisiejsze hot-dogi z parówką. Obecnie wkuchni pieczarka zachowuje się tak wszechstronnie, jak rzadko któryskładnik, gdyż możemy ją podawać gotowaną w pysznej zupie pieczarkowej,smażoną na maśle lub z ziołami jako farsz do naleśników czy makaronu,zapiekaną na pizzy i grillowaną w szaszłykach. Pieczarki można zjadaćtakże na surowo z odrobiną soli, można je marynować i dusić z warzywami.Należy jednak pamiętać, że smak pieczarki nie lubi dominować nad innymiskładnikami, więc jeśli chcemy, aby coś smakowało intensywniepieczarkowo musimy do potrawy użyć odpowiednio dużo pieczarek i wzmocnićich smak ziołami lub masłem. Okazuje się, że jedzenie pieczarek jest nie tylko smaczne, ale takżezdrowe, ponieważ jest to grzyb, który do wzrostu nie potrzebujechemicznych specyfików. Naturalna hodowla pozwala zatrzymać pieczarcesole mineralne (fosfor, potas, żelazo, miedź, selen) i witaminy(prowitamina D, spektrum witaminy B), sporo przyswajalnego białka ibłonnik. Dietetycy zalecają dania z pieczarek, gdyż są one bardzo małokaloryczne (kubek pieczarek to tylko 20 kcal), a  AmerykańskieTowarzystwa Lekarskie rekomendują te grzyby w profilaktyce nowotworowej. Pieczarka oficjalnie została skatalogowana przez szwedzkiego botanikaKarola Linneusza w 1753 roku, a do dnia dzisiejszego wyodrębniono 71 jejgatunków. I choć głównie używamy pieczarki dwuzarodnikowej, toszczególnie dociekliwi i chętni do eksperymentów kucharze mogą spróbowaćinnych odmian. W każdym przypadku obecność pieczarki, czy jakoprzystawki, czy podanej jako danie główne gwarantuje kulinarny sukces!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły