Pesto i makaron - duet idealny
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Jak przygotować w prosty sposób wyborne makaronowe danie? Wystarczy użyć pesto! Dowiedz się, czym jest ten włoski specjał, i sprawdź, jak zrobić go we własnej kuchni.
Wyraziste w smaku i kuszące niepowtarzalnym aromatem – właśnie takie
jest pesto! To nic innego jak gęsty, kilkuskładnikowy sos służący do
przyprawiania potraw. Z makaronem komponuje się doskonale!
**Dobrze rozgniecione**
Nazwa „pesto” pochodzi od włoskiego słowa „pestare”, które oznacza
'tłuc, deptać, ucierać, rozgniatać'. To idealnie oddaje sposób
przyrządzania tego przysmaku. Tradycyjne pesto wytwarza się przy użyciu
drewnianego tłuczka i marmurowego moździerza. Za ich pomocą uciera się
wszystkie składniki sosu aż do powstania jednolitej, spójnej masy.
Składniki różnią się w zależności od odmiany pesto.
**Na zielono, na czerwono **
Najpopularniejszymi i najbardziej klasycznymi odmianami pesto są zielone
pesto alla genovese i czerwone pesto sycylijskie. Pierwsze z nich
przyrządza się z czosnku, orzeszków piniowych, liści bazylii,
gruboziarnistej soli, startego, twardego sera (np. pecorino z mleka
owczego lub klasycznego parmezanu) i oliwy. Do drugiego (zwanego też
pesto rosso – czerwone pesto) dodaje się suszone pomidory, tylko
odrobinę bazylii i migdały zamiast orzeszków piniowych. Prostota
przygotowania sprawiła, że istnieje wiele odmian pesto, a każdy może
przyrządzić je według własnych preferencji. Chcesz dodać orzechy
włoskie? Grillowaną paprykę? Inny rodzaj sera? Pietruszkę? Śmiało! Na
pewno wyjdzie pysznie.
**Do makaronu pod każdą postacią**
Pesto tradycyjnie serwowane jest z makaronem. Wystarczy ugotować swój
ulubiony i po odcedzeniu wymieszać go z odrobiną sosu. Aromatyczne pesto
dokładnie połączy się z makaronem i podkreśli jego smak. Chcesz się
przekonać? Spróbuj naszego [**spaghetti z pietruszkowym
pesto**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/spaghetti-z-pietruszkowym-pesto-1)
oraz [**świdrów z pesto z bazylii i
pomidorów**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/swidry-z-pesto).
Masz ochotę na połączenie włoskiego specjału z makaronem i łososiem?
Skuś się na [**kokardki w kremowym
sosie**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie)!
A jeśli chcesz zjeść coś lekkiego, zainspiruj się pomysłami na
[**sałatkę z kolorowych
rurek**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kolorowe-rurki-ze-szpinakowym-pesto),
[**grzanki z pesto**
i](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/grzanki-z-lososiem-2)**[sałatkę
z
kokardkami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/grzanki-z-lososiem-2),
[brukselką i
jarmużem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-kokardkami-listkami-brukselki-jarmuzem-i-pesto-z-orzechami-arachidowymi)**.
Po więcej inspiracji zajrzyj na
[**uwielbiam.pl**](http://uwielbiam.pl/)!