„Panie Chrzanie niech Pan przestanie!”

„Panie Chrzanie niech Pan przestanie!”

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Czy pierwsze jesienne chłody zawsze przynoszą przeziębienia? Nie dla tych, którzy regularnie jedzą chrzan! Zapomnijmy o nim jako dodatku do dań wielkanocnych. Chrzan, w niektórych krajach stosowany głównie jako lek, jest tak bogatym źródłem witamin i ma tak dużo zdrowotnych właściwości, że im częściej będzie gościł na naszych stołach, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Pochodzi z terenów Europy Wschodniej, a ceniono go już w starożytnym Rzymie i Egipcie. Dziś rośnie dziko lub jest uprawiany praktycznie na całym świecie. Cenione są jego duże łodygowe liście wykorzystywane do przygotowania kwaszonek, ale to gruby, biały korzeń jest najbardziej pożądaną częścią tej rośliny. Listę jego właściwości można by wymieniać praktycznie bez końca. Przez wieki wykorzystywany był w medycynie ludowej – na pobudzenie apetytu, trawienie, w leczeniu wątroby, czy w walce z problemami dróg moczowych. Zawarta w nim synigryna silnie odkaża i rozgrzewa. To ona również nadaje chrzanowi jego charakterystyczny ostry smak. Nie dla wszystkich chrzan jest przyprawą do sałatek i wędlin – we Francji, Holandii oraz Szwajcarii jest oficjalnie lekiem. Chrzan jest antybiotykiem, który można kupić w każdym sklepie spożywczym. Jego bakteriobójcze i antywirusowe działanie stosuje się w leczeniu m.in. dróg oddechowych, wspomnianych wyżej dróg moczowych oraz układu trawiennego. Nazywany również słowiańskim żeń-szeniem, ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zrobione z niego toniki czy maseczki wybielają twarz, oczyszczają ją i nadają blasku. Jest niskokaloryczny bo w 100 gramach ma tylko 70 kalorii, można zatem stosować go zarówno w procesie upiększania ciała na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Chrzan to nie tylko marynowany lub kremowy dodatek do jedzenia. Z rośliny tej można przygotować całą gamę ciekawych i przede wszystkim zdrowych produktów, takich jak: masło chrzanowe, syrop z chrzanu a nawet alkohole – nalewkę i wino chrzanowe. Dzięki takiej gamie możliwości możemy stosować chrzan często, nie odczuwając znudzenia jego smakiem.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły