Owocowo-warzywny niejadek

Owocowo-warzywny niejadek

kontakt_3

11/30/2018

ok. 4 min


Jak przekonać najmłodszych do świata warzyw i owoców? Poznaj ciekawe przepisy dla dzieci.

Przyznajmy to otwarcie. Owoce i warzywa często nie znajdują się na szczycie listy upodobań naszych dzieci. Na ogórka patrzą dość podejrzliwie, papryka wydaje im się zgoła nieciekawa, a jabłka zjadają bez większego zadowolenia. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy kilka porad, które pozwolą Ci rozkochać swoją pociechę w warzywno-owocowym świecie. Bez łez, bez przymusu, bez nerwów. Za to z czystą przyjemnością i niewymuszonym uśmiechem od ucha do ucha. Czas na fajne przepisy dla dzieci!

strong>Nie tylko z kasztanów

Wiemy, jak osiągnąć dziecięcy efekt wow. Czas na owocowe i warzywne figurki 3D. To posiłek dla dzieci, które fascynuje otaczający świat, a ich życiową przestrzeń w większości wypełnia zabawa.

Wersja warzywna:

Połówka zielonego ogórka niech będzie tułowiem twojej figurki. Nogi i szyję wykonaj z pociętych, twardych pasków marchewki. Głowę z soczystego pomidorka koktajlowego i voila. Widzisz, potrawy z warzyw dla dzieci mogą być pyszne i niestandardowe.

Wersja owocowa:

Do tułowia z obranej gruszki powbijaj na wykałaczkach małe, białe winogrona. Dołóż oczka i nosek z połówek fioletowego winogrona – jeżyk 3D gotowy.

Przed zjedzeniem dziecko będzie mogło pobawić się barwną figurką. Później próbując poszczególnych elementów, dowie się czym jest warzywna i owocowa fuzja smaków.

Jedzenie w przypadku dzieci to temat niezwykle delikatny. Dzieci są estetami i przede wszystkim spożywają posiłki oczami - gdy według dziecka coś nie wygląda dobrze, to z reguły nie smakuje dobrze. Ich zmysły są niezwykle wyczulone na kolor, zapach, konsystencję. Ich buzie, często są bardzo wrażliwe na strukturę pokarmu - czy jest krucha, lepka, papowata, zwarta, ciepła, zimna, etc. To wszystko sprawia, że dziecięce podniebienie to często największy krytyk kulinarny. – Anna Słaboń, psycholog

Sposób na malucha

Większe dzieci, które są niezwykle ciekawe świata i zadają setki pytań na minutę, mogą docenić atrakcyjne podanie warzyw i owoców. Świetnym rozwiązaniem będą kolorowe kanapki. Na klasycznym wariancie, z żółtym serem, ułóż uśmiechniętą buźkę. Za oczy niech posłużą ci pokrojone pomidorki, a usta zrób z czerwonej papryki. Do tego kontrastujące, szczypiorkowe włosy. Alternatywą są kanapki z szynką. Tutaj uśmiech wykonaj z równo ułożonych żółtych cząstek kukurydzy, a oczy z chrupiących plasterków marchewki. Żywe kolory i ciekawe smaki zainteresują wszystkie zmysły twojego maluszka.

Podczas podania powiedz dziecku, że wesołe kanapki stworzyłaś w zakątku, gdzie jedzenie łączy się z magią, a ich zadowolone minki powstał specjalnie dla nich. Do lunchowego kompletu podaj mu sok Kubuś 100% banan, marchew, jabłko lub multiwitaminę. Będzie on pysznym zwieńczeniem posiłku, a zarazem dodatkową porcją niezbędnych witamin. Jedzenie dla dzieci przygotowane w takiej formie na pewno wywoła u nich uśmiech, od ucha do ucha.

W życiu dziecka (w wieku przedszkolnym i ciągle jeszcze w wieku wczesnoszkolnym) zabawa zajmuje centralne miejsce. Jest sposobem na poznawanie, oswajanie i przeżywanie świata. Dzieci lubią kiedy uruchamiamy naszą wyobraźnię i tym samym pobudzamy ich własną. Dlatego kreatywne podanie warzyw i owoców w formie znajomej postaci lub zwierzątka spotka się z ich radością i zadowoleniem. Podanie to jednak połowa sukcesu. Ważna jest również opowieść, która temu podaniu towarzyszy. Dobrze jest nadać poszczególnym warzywom i owocom nazwy, odwołać się do znanych dziecku postaci, może nawet "ubrać" je w supermoce? Połączenie posiłku poruszającego wyobraźnię z rodzicielską opowieścią pozwolą dziecku przenieść się w bajkowy świat, w którym próbowanie nowych smaków może stać się przygodą. Na koniec ważna jest też, postawa rodzica- brak nacisku i przekonywania. Jak się uda to się uda. Jak się nie uda- też nic się nie stanie. Skupianie całej uwagi na dziecku lub na efekcie może wywołać niepotrzebne napięcie i presję, która prędzej zaprowadzi nas do zniechęcenia niż do otwarcia się dziecka na nowe smaki. – Anna Słaboń Psycholog

Najwyższy poziom kreatywności

Czas na tzw. warzywne zoo. To propozycja dla ciebie, jeżeli uwielbiasz kreatywne wyzwania. Pomyśl o ulubionych zwierzątkach swojego dziecka. Wybierz zestawienie kilku barwnych produktów i w odpowiedni sposób ułóż je na talerzu. Ptak z ogórka, marchewki i zielonej papryki albo myszka z pomidorów koktajlowych, rzodkiewki, marchewki i szczypiorku zachwyci każdego kilkulatka.

Światowy jadłospis dla dzieci

Kiedy twój mały zuch odkrywa fascynujący świat nauki i przedszkolnej zabawy, możesz zaproponować mu warzywno-owocowe wycieczki. Dzięki temu poszerzy swoją wiedzę na temat geografii i pokocha świat pysznych, naturalnych produktów. Jak je zorganizować?

Kup mapę zdrapkę. Odkrywaj z dzieckiem nieznane dla niego kontynenty, państwa i miasta, poprzez wskazanie mu wybranych obszarów na mapie Przygotuj potrawy i produkty, które są dla nich charakterystyczne. Włoskie winogrona, hiszpańskie mandarynki, portugalskie oliwki czy amerykańską kukurydzę. Stwórzcie wspólnie zestawienie światowych smaków. Pozwól maluchowi oceniać nowości w skali od 1 do 5. To będzie świetna zabawa, a zarazem niezwykła wskazówka przy przygotowywaniu tygodniowego menu dla całej rodziny. Spraw, aby wszystko miało lekką, przyjazną formę. Zobaczysz, że ta kulinarno-geograficzna atrakcja wciągnie was na długi czas.

Pamiętaj, że twoje dziecko jedzenie powinno kojarzyć z przyjemnością. Spraw, aby kolorowy świat warzyw i owoców był dla niego prawdziwą przygodą. Inspiruj i rozbudzaj kreatywność!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły