Nowalijki  - niech żyje młodość i świeżość!

Nowalijki - niech żyje młodość i świeżość!

m7

2/28/2018

ok. 3 min


Zima to okres, w którym najtrudniej zadbać o zdrową i zbalansowaną dietę. Większość warzyw lądujących na naszym stole, pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie – zbiera się je jeszcze niedojrzałe, aby w Polsce przeszły szybki proces sztucznego dojrzewania. Nie trzeba wspominać, że nie jest to najzdrowsza praktyka. Na szczęście wiosna tuż, tuż…
A wraz z wiosną wnaszej domowej spiżarni pojawią się nowalijki, czyli m.in. świeża sałata,rzodkiewki, pomidory z polskich upraw, młoda marchew, ogórki, wielkanocna rzeżucha,pietruszka, botwina czy szczypiorek. Te które przez ostatnie tygodnie hodowanebyły w warunkach szklarnianych, trafią do sprzedaży już w marcu, natomiastwarzywa zebrane z pola, będziemy mogli dodać do naszych ulubionych potraw naprzełomie maja i czerwca. Do przyrządzaniadań z nowalijek można podejść oczywiście tradycyjnie, aczkolwiek najciekawszeprzepisy to te, które łącza w sobie elementy różnych kuchni. Przykładem jest [orientalnychłodnik z botwinki ze świderkami i czekoladą](https://uwielbiam.pl/przepis/orientalny-chlodnik-z-botwinki-ze-swiderkami-z-czekolada). Już sama nazwa brzmiprzepysznie, czyż nie? Do przygotowania tej potrawy będziemy musielizarezerwować sobie około godziny, jednakże efekty naszego poświęcenia będą wpełni wynagrodzone. Do przygotowania orientalnej botwinki potrzebne będzie ¾szklanki kaszy jaglanej, pęczek botwinki, sok z cytryny, ząbek czosnku, olej iprzyprawy, które nadadzą posmak wschodniej kuchni, czyli m.in., chili, cynamonoraz mielony kumin. Ostatnim elementem całej układanki jest oczywiście makaronz dodatkiem czekolady, który należy gotować nie dłużej niż 5 minut. Chłodnikgotowy! Tradycjonalistom dogustu powinny przypaść wszelkie przepisy na nowalijkowe sałatki. Świetnymdodatkiem do niedzielnego obiadu będzie [sałatka na bazie jogurtunaturalnego](https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-do-obiadu) z ogórkiem, rzodkiewka, cebulą i szczypiorkiem. Natomiastprzystawką, która uświetni danie główne będą [tartaletkiz chrzanową ricottą, łososiem i oczywiście wiosennymi nowalijkami](https://uwielbiam.pl/przepis/tartaletki-z-chrzanowa-ricotta-lososiem-i-wiosennymi-nowalijkami). Doprzygotowania ich niezbędne będzie nagrzanie piekarnika do 160 stopni iwłożenie do niego ciasta z mąki, masła, soli i jajka. Gdy osiągnie onozłotobrązowy kolor, należy ubić śmietanę, a następnie dodać sok z cytryny, dwiełyżki chrzanu, szczyptę soli i pieprzu oraz 200 gramów serka ricotta. Do ukończeniatego kulinarnego dzieła wystarczy dodać łososia i tytułowe nowalijki –rzodkiewki, rzeżuchę oraz koperek. Makaron to idealnypodkład dla potraw z nowalijkami – świetnie się z nimi komponuje zarównowizualnie jak i smakowo. Przykładem są [kokardki zwczesnowiosennymi warzywami](https://uwielbiam.pl/przepis/kokardki-z-nowalijkami). Wystarczy 40 minut, aby to przepyszne daniezagościło na talerzu i z miejsca zdobyło aprobatę naszego podniebienia. Zacząćnależy od zagotowania makaronu i przestudzeniu go. Następnym krokiem jestugotowanie jajek, obranie ich i pokrojenie na ćwiartki. Po wykonaniu pierwszychdwóch kroków możemy zająć się nowalijkami – oczyszczamy rzodkiewki iprzekrawany je w poprzek na pół, cebulę kroimy w talarki, natomiast szczypioreki koperek drobno siekamy. Ostatnimi elementem przepisu jest sos. Do jegoprzygotowaniu potrzebować będziemy 150 gramów jogurtu naturalnego, 50 gramówsera feta, odrobinę oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny oraz pieprzu i soli.Końcowym akt przepisu zakłada wymieszanie przygotowanych składników, anastępnie udekorowanie potrawy rzeżuchą i kiełkami słonecznika. Proste, prawda?A do tego jakie smaczne! Wybierającnowalijki do przygotowywanych przez nas potraw musimy pamiętać, aby kupować jeu sprawdzonych dostawców. Niestety często zdarza się, że sprzedawcy chętnie proponująwarzywa niepozbawione azotanów i innej chemii, która negatywnie wpływają nanasz organizm – azotany z czasem mogą przemienić się w niebezpieczne dla zdrowaazotyny. Tak nawożonym nowalijkom mówimy stanowcze „nie”! Na szczęście wsprzedaży dostępne są również warzywa z upraw ekologicznych. Właśnie z takichźródeł, gdzie chemia została zastąpiona nawozami zwierzęcymi, powinniśmykorzystać. Wtedy możemy być pewni, że będzie smacznie i co najważniejszezdrowo!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły