Najlepsze polskie ciasta — światowy ranking

Najlepsze polskie ciasta — światowy ranking

EkspertOdKuchni

2/21/2023

ok. 3 min


Kto nie uwielbia dobrego kawałka ciasta? To ceniony przysmak na całym świecie i absolutny must-have na każdej imprezie, urodzinach czy rodzinnych spotkaniach. Przy tak wielu słodkościach trudno zdecydować, które z nich są najpyszniejsze. Na szczęście popularny portal o jedzeniu Taste Atlas przygotował ranking najlepszych ciast na świecie, w których znalazły się nasze tradycyjne polskie wypieki. Wyniki są bardzo satysfakcjonujące. Sprawdź sam!

Karpatka — miejsce 4.

Czwarte miejsce w globalnym rankingu ciast to zdecydowanie powód do dumy. Nic dziwnego, że znalazła się na nim właśnie karpatka, która wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Charakterystyczne warstwy parzonego ciasta i kremu budyniowego wyglądają tak apetycznie, że ciężko im się oprzeć. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, więc nie potrzeba specjalnych umiejętności lub zaawansowanego sprzętu, aby stworzyć to popularne polskie ciasto o chrupiącym wierzchu. Karpatka zyskała uznanie na całym świecie i jest jednym z symboli polskiej kuchni i kultury. To dla niej ogromne wyróżnienie i potwierdzenie, że zasługuje na uwagę miłośników słodkości z całego świata.

Sernik — miejsce 8.

Sernik z rodzynkami czy bez? Odwieczny spór, który dzieli fanów słodkich wypieków — teraz może odejść na drugi plan. Ósme miejsce w światowym rankingu absolutnie nie jest przypadkowe. Ukochany przez wszystkich sernik zachwyca podniebienia ludzi na całym globie. To jedno z tych polskich ciast, które kojarzy się z domową, ciepłą atmosferą. Jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można serwować go z różnymi dodatkami. Przygotujesz zarówno sernik z wiórkami kokosowymi, sernik z polewą czekoladową, jak i sernik à la tiramisu — każdy znajdzie coś dla siebie. Jego delikatny i kremowy smak idealnie pasuje na wszystkie okazje — od codziennego spotkania przy kawie po wyjątkowe święta.

Sękacz — miejsce 14.

Popularne ciasta polskie rozbudzają kubki smakowe nie tylko w naszym kraju, ale również poza jego granicami. Wśród nich jest sękacz, który zachwyca wyglądem, zapachem i smakiem przypominającym biszkopt. Zdecydowanie wyróżnia się wśród wszystkich słodkich wypieków. Nie ma się co dziwić, że przyciągnął uwagę wielu smakoszy i znalazł się w rankingu przestawiającym najlepsze ciasta na świecie. Powstaje z połączenia mąki, jajek, cukru i masła, a swój charakterystyczny kształt zawdzięcza wypiekaniu w specjalnych formach. Tradycyjnie był pieczony na patyku nad ogniem, dopiero po jakimś czasie unowocześniono sposób jego przygotowania. Obecnie sękacz oferuje nam wyrazistą i kruchą strukturę ciasta, przepyszny smak, a także możliwość przechowywania przez kilka dni bez utraty świeżości — można go przygotować z wyprzedzeniem i podarować jako prezent.

Tort Marcinek — miejsce 20.

Tort Marcinek to ulubieniec wielu fanów niebanalnych ciast, na co dowodem jest uznanie w rankingu Taste Atlas. Wyglądem i sposobem przygotowania może nieco przypominać miodownik, który również powstaje z połączenia wielu warstw ciasta i słodkiej masy, jednak ich smaki się różnią. Tort Marcinek to przekładaniec, który zachwyca kruchością na zewnątrz i kremowym wnętrzem. Jest dość pracochłonny, ale zdecydowanie warty każdego wysiłku. Polega na przygotowaniu placków, które piecze się do zarumienienia, a następnie przekłada się je kremem śmietankowym. Tak przygotowany deser można dowolnie dekorować różnymi dodatkami, polać kremowym ganache lub oprószyć ciastkami, co dodatkowo podkreśli jego atrakcyjność. Marcinek jest doskonałym sposobem na osłodzenie wielu uroczystości, gdzie niewątpliwie zyska uznanie wszystkich gości.

Kremówka — miejsce 28.

Polskie desery od lat goszczą w domach wielu z nas. Jednym z nich jest kremówka, znana także jako napoleonka. Co prawda nie znalazła się w pierwszej dziesiątce zestawienia i nie jest uznawana za najlepsze ciasto świata, ale w żaden sposób nie odejmuje jej to atrakcyjnego smaku. Jej sekret tkwi w cieście francuskim przełożonym masą budyniową lub bitą śmietaną. To sprawdzony przepis, którego siła tkwi w prostocie, dzięki czemu jest chętnie praktykowany przez ludzi na całym świecie. Do przygotowania kremówki potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Co więcej, recepturę można łatwo modyfikować i urozmaicać, dodając na wierzch orzechy, owoce lub karmel.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły