Molekularne laboratorium

Molekularne laboratorium

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Ta stosunkowo nowa metoda gotowania posługuje się wiedzą z zakresu chemii i fizyki, ale do swych czarów nie używa żadnych chemicznych substancji. I chociaż założenia kuchni molekularnej są takie, że jest to kuchnia „bez ognia” (gotuje się w azocie i smaży w wodzie w temperaturze do 120 stopni C), to jednak cały czas nie są to kulinarne eksperymenty, lecz naukowy patent na wydobycie i zintensyfikowanie smaków.
Uważa się, że kuchnia molekularna powstała, aby zachować czyste smaki, czasami wydobyć je z potrawy nietypowymi sposobami, aby na koniec zachwycić gościa kawiorem z marchewki i alg, ogórkowymi lodami i miętowo-herbacianym makaronem. Potrawy mają niecodzienny wygląd i fakturę: pianka, żel, emulsja, ale tym, co zaskakuje najbardziej jest smak, rozłożony na czynniki pierwsze, na molekuły. Smak, który zatrzymuje wszystkie składniki mineralne i witaminy, który zaskakuje, wzrusza, jest zupełnie nowym nieoczekiwanym doznaniem. Wiedza i kreacja to podstawy kuchni przyszłości. Czy umiesz się odnaleźć w tej futurystycznej kulinarnej propozycji?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły