Menu dla ucznia
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Zajęcia szkolne i pozaszkolne ucznia trwają niekiedy cały dzień, a
obowiązki w pracy często nie pozwalają rodzicom na celebrowanie domowych
posiłków. Dla wielu pociech pozostaje więc stołowanie się poza domem.
Nie byłoby w tym nic złego, gdyby uczniowie zamiast kanapek ze szkolnego
sklepiku lub przekąsek z automatu (chipsy, gazowane napoje, słodycze)
potrafili wybrać wartościowy obiad, np. ze stołówki.
Jak nauczyć dziecko smacznych i jednocześnie zdrowych wyborów? Weźmy
przykład z Japonek, dla których „lunch” dla dziecka jest nie tylko
wyrazem troski o zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, ale również
sztuką. W specjalnych pudełkach na drugie śniadanie, zwanych bento
boxami, układają zachwycające kompozycje z mnóstwa kolorowych produktów.
Zapytaj dziecko, co U-w-i-e-l-b-i-a jeść i dołóż do tego świeże warzywa
i owoce. Razem wybierzcie ładny pojemnik na żywność - najlepiej z
bohaterem kolorowej kreskówki, który towarzyszyłby dziecku w posiłku i
pilnował, żeby wszystko było zjedzone – do ostatniego kawałka marchewki.