Menu bez glutenu

Menu bez glutenu

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Przestrzeganie diety bezglutenowej to obecnie jedyna skuteczna terapia dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię i chorobę Duhringa (skórna postać celiakii). Na rynku mamy coraz większy wybór produktów bezglutenowych (chleb, makaron, mąka, ciasta oraz gotowe produkty garmażeryjne, np. krokiety, kopytka, pizze itp.) – szukaj ich na półkach z przekreślonym kłosem.
Krótko mówiąc gluten, czyli białko zawarte w zbożach, np. w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie, działa toksycznie na jelita powodując spadek wagi, osłabienie i rewolucje ze strony układu trawiennego. Najcięższą postacią nietolerancji na gluten jest dokuczliwa celiakia, która nie jest alergią, lecz chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Natomiast choroba Duhringa jest skórną manifestacją nietolerancji glutenu. Najlżejszą postacią jest przejściowa nietolerancja na gluten, z której na szczęście można „wyrosnąć”. Jednak okazuje się, że gotowanie, pieczenie, smażenie bez grama glutenu można opanować bardzo szybko, a ta specyficzna kuchnia radzi sobie doskonale; wypiekane przez „bezglutenowców” chlebki kukurydziane i bułeczki ze specjalnej bezglutenowej mąki z modyfikowanego owsa z dodatkiem amarantusa (inaczej: szarłat wyniosły, ze względu na swe walory odżywcze nazywany też zbożem XXI wieku), czy makarony z mąki ryżowej i gryczane kruche ciasteczka smakują wyśmienicie. Kto nie wierzy, niech zapisze się na bezglutenowe warsztaty kulinarne, poszuka sklepów, restauracji i cukierni, a nawet kolonii letnich dla dzieci. Czy problem nietolerancji glutenu dotyczy Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich? Podziel się z nami pomysłami, jak ugościć „bezglutenowa”, a następnie dodaj swój przepis na portal. U-w-i-e-l-b-i-a-m-y smaczne receptury, które sprzyjają zdrowiu!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły