Menu bez glutenu
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Przestrzeganie diety bezglutenowej to obecnie jedyna skuteczna terapia dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię i chorobę Duhringa (skórna postać celiakii). Na rynku mamy coraz większy wybór produktów bezglutenowych (chleb, makaron, mąka, ciasta oraz gotowe produkty garmażeryjne, np. krokiety, kopytka, pizze itp.) – szukaj ich na półkach z przekreślonym kłosem.
Krótko mówiąc gluten, czyli białko zawarte w zbożach, np. w pszenicy,
życie, jęczmieniu czy owsie, działa toksycznie na jelita powodując
spadek wagi, osłabienie i rewolucje ze strony układu trawiennego.
Najcięższą postacią nietolerancji na gluten jest dokuczliwa celiakia,
która nie jest alergią, lecz chorobą autoimmunologiczną o podłożu
genetycznym. Natomiast choroba Duhringa jest skórną manifestacją
nietolerancji glutenu. Najlżejszą postacią jest przejściowa
nietolerancja na gluten, z której na szczęście można „wyrosnąć”.
Jednak okazuje się, że gotowanie, pieczenie, smażenie bez grama glutenu
można opanować bardzo szybko, a ta specyficzna kuchnia radzi sobie
doskonale; wypiekane przez „bezglutenowców” chlebki kukurydziane i
bułeczki ze specjalnej bezglutenowej mąki z modyfikowanego owsa z
dodatkiem amarantusa (inaczej: szarłat wyniosły, ze względu na swe
walory odżywcze nazywany też zbożem XXI wieku), czy makarony z mąki
ryżowej i gryczane kruche ciasteczka smakują wyśmienicie.
Kto nie wierzy, niech zapisze się na bezglutenowe warsztaty kulinarne,
poszuka sklepów, restauracji i cukierni, a nawet kolonii letnich dla
dzieci. Czy problem nietolerancji glutenu dotyczy Ciebie lub kogoś z
Twoich bliskich? Podziel się z nami pomysłami, jak ugościć
„bezglutenowa”, a następnie dodaj swój przepis na portal.
U-w-i-e-l-b-i-a-m-y smaczne receptury, które sprzyjają zdrowiu!