MAZUREK DOSKONAŁY

MAZUREK DOSKONAŁY

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Jakiego ciasta nie może zabraknąć na Wielkanoc? Oczywiście mazurka! Odkryj historię tego tradycyjnego wypieku i poznaj przepis na mazurka, który zawsze się udaje. Mazurek to prawdziwy, kulinarny król Wielkanocy. Kolorowe, bogato zdobione ciasto wpisało się w naszą tradycję i co roku gości na polskich stołach. Ale skąd właściwie się wzięło? Co jest sekretem jego receptury?
Słodka historia Choć mazurek uważany jest za typowo polski wypiek, to jego historia wiąże się z… Turcją! To najprawdopodobniej stamtąd kilkaset lat temu przywędrował do nas przepis na płaskie ciasto udekorowane figami, migdałami i rodzynkami. W XVII w. ciasto na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni i przyjęło znaną dziś nazwę. Niektórzy uważają, że wywodzi się ona od Mazurów, czyli mieszkańców Mazowsza, którzy słynęli z wypieku charakterystycznych przysmaków. Mazurek ma ważne znaczenie w polskiej tradycji. Słodkie, pięknie udekorowane ciastka były nagrodą za wytrwałość podczas postu. Dziś niewielu o tym pamięta, choć wyjątkowy charakter deseru pozostał – nadal przygotowywany jest raz w roku, tylko na Wielkanoc. Mazurek od A do Z Przepisów na mazurki jest wiele. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej i dekoruje w inny sposób. Mimo to receptury mają pewne cechy wspólne. Placek wykonuje się z różnych gatunków ciasta – najczęściej z kruchego, ale też makaronikowego, biszkoptowego, marcepanowego lub po prostu z wafli. Spód powinien być niski, cienki na palec. Dekoracje to już kwestia indywidualna. Ciasto można pokryć masą orzechową, migdałową, kajmakową, serową, bakaliową, a wierzch udekorować ulubionymi orzechami, suszonymi owocami, wiórkami, wzorami z konfitury, polewy czy lukru. Co ważne – mazurek ma nie tylko świetnie smakować, ale i pięknie wyglądać na świątecznym stole. Idealnie wypieczony Przygotowanie mazurka nie jest trudne, a jego dekorowanie to sama przyjemność! Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach przy wyrabianiu ciasta. Do klasycznego, kruchego ciasta użyj dobrej mąki (np. Lubelli Puszystej Tortowej) i zimnego masła lub margaryny. Nie zapomnij też o żółtkach i cukrze. Możesz też dodać śmietanę, cukier waniliowy itp. Ciasto zagnieć szybko, a następnie włóż do lodówki, by dobrze się schłodziło. Następnie rozwałkuj masę na pergaminie, uformuj spód i wstaw do piekarnika. Ciasto wyciągnij, gdy będzie miało piękny, złoty kolor. Gdy dobrze wystygnie, możesz zająć się dekorowaniem! Puść wodze fantazji i stwórz niepowtarzalnego mazurka. A jeśli szukasz inspiracji i pomysłu na tradycyjny, wielkanocny wypiek, zobacz nasz przepis na [mazurek](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/mazurek-2) !
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły