Masło z drzewa
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Polska „smaczliwka”, masło lasu czy po prostu awokado jest owocem z wysokich, dziko rosnących i wiecznie zielonych drzew. Na stołach Europejczyków pojawiło się w latach 50-tych XX wieku i nie wzbudziło zachwytów swoim mazistym miąższem i lekko orzechowym smakiem. Reszta globu dużo wcześniej poznała jego cudowne właściwości.
Podejrzliwi mieszkańcy Starego Świata niechętnie dopuszczali traktowanie
dziwnego, gruszkopodobnego stwora, z chropowatą skórą aligatora i
niejadalną pestką, jako smarowidła do pieczywa. Jednak gdy zbadano
awokado, okazało się, że tłuszcz w nim zawarty jest lekki i zdrowy, a
sam owoc zawiera aż 11 witamin i 14 składników mineralnych, w tym
ogromne ilości wapnia i żelaza.
Kucharze traktują awokado jako pożywienie doskonałe, może nie wybitne w
smaku, ale idealne dla najważniejszych narządów wewnętrznych człowieka,
bo pomaga obniżać ciśnienie krwi, dostarcza spore ilości kwasu
foliowego, chroni oczy, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi,
zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i stanów zapalnych, a nawet cofa
początkowe stadium choroby Alzheimer`a. Przy tym jest to jeden z
niewielu owoców, który nie przyjmuje pestycydów i nigdy nie był
modyfikowany genetycznie. Czy potrzeba więcej rekomendacji, aby zaprosić
awokado do Twojej kuchni?