Masło z drzewa

Masło z drzewa

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Polska „smaczliwka”, masło lasu czy po prostu awokado jest owocem z wysokich, dziko rosnących i wiecznie zielonych drzew. Na stołach Europejczyków pojawiło się w latach 50-tych XX wieku i nie wzbudziło zachwytów swoim mazistym miąższem i lekko orzechowym smakiem. Reszta globu dużo wcześniej poznała jego cudowne właściwości.
Podejrzliwi mieszkańcy Starego Świata niechętnie dopuszczali traktowanie dziwnego, gruszkopodobnego stwora, z chropowatą skórą aligatora i niejadalną pestką,  jako smarowidła do pieczywa. Jednak gdy zbadano awokado, okazało się, że tłuszcz w nim zawarty jest lekki i zdrowy, a sam owoc zawiera aż 11 witamin i 14 składników mineralnych, w tym ogromne ilości wapnia i żelaza. Kucharze traktują awokado jako pożywienie doskonałe, może nie wybitne w smaku, ale  idealne dla najważniejszych narządów wewnętrznych człowieka, bo pomaga obniżać ciśnienie krwi, dostarcza spore ilości kwasu foliowego, chroni oczy, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i stanów zapalnych, a nawet cofa początkowe stadium choroby Alzheimer`a. Przy tym jest to jeden z niewielu owoców, który nie przyjmuje pestycydów i nigdy nie był modyfikowany genetycznie. Czy potrzeba więcej rekomendacji, aby zaprosić awokado do Twojej kuchni?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły