Makaron al dente, czyli jaki?
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Al dente to jeden ze sposobów gotowania makaronu. Dowiedz się, w czym tkwi jego sekret, i przygotuj perfekcyjne, makaronowe danie!
Określenie „al dente” pochodzi z języka włoskiego i oznacza ‛na ząbʼ. W
praktyce chodzi o lekko niedogotowany, półtwardy i sprężysty makaron,
który stawia delikatny opór przy gryzieniu.
Makaron al dente najczęściej łączy się ze świeżo przygotowanymi sosami,
które powodują, że pasta jeszcze lekko dochodzi na talerzu. Półtwardy
makaron jest też podstawą zapiekanek i lasagne, a cannelloni idealnie
nadaje się do wypełnienia ciepłym farszem.
A jak ugotować makaron al dente? Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią
ilość wody – 1 litr na 100 g produktu. Wodę zagotuj w dużym garnku,
dodaj odrobinę soli, do wrzątku wrzuć makaron i od czasu do czasu
zamieszaj. Kolejny ważny czynnik to czas gotowania. Na opakowaniach
makaronów Lubella jest napisane, jak długo należy gotować produkt, by
uzyskać wymarzony efekt. Makaron al dente wymaga zawsze krótszego czasu
niż ten przygotowany na miękko. Przestrzegając instrukcji zamieszczonej
na opakowaniu, z pewnością przyrządzisz perfekcyjną pastę! Ugotowany
makaron odcedź, wymieszaj z sosem i podaj lub wykorzystaj do zapiekanek
czy faszerowania.
Makaron al dente charakteryzuje się delikatnym, mącznym smakiem, jest
jędrny i giętki. Spróbuj go i Ty i przyrządź pyszne, makaronowe danie!
Mnóstwo pomysłów na potrawy z makaronem znajdziesz w naszym serwisie.
Kliknij [**TU**](http://uwielbiam.pl/przepisy/makarony:1) i zainspiruj
się!