Makaron al dente, czyli jaki?

Makaron al dente, czyli jaki?

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Al dente to jeden ze sposobów gotowania makaronu. Dowiedz się, w czym tkwi jego sekret, i przygotuj perfekcyjne, makaronowe danie!
Określenie „al dente” pochodzi z języka włoskiego i oznacza ‛na ząbʼ. W praktyce chodzi o lekko niedogotowany, półtwardy i sprężysty makaron, który stawia delikatny opór przy gryzieniu.   Makaron al dente najczęściej łączy się ze świeżo przygotowanymi sosami, które powodują, że pasta jeszcze lekko dochodzi na talerzu. Półtwardy makaron jest też podstawą zapiekanek i lasagne, a cannelloni idealnie nadaje się do wypełnienia ciepłym farszem.   A jak ugotować makaron al dente? Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią ilość wody – 1 litr na 100 g produktu. Wodę zagotuj w dużym garnku, dodaj odrobinę soli, do wrzątku wrzuć makaron i od czasu do czasu zamieszaj. Kolejny ważny czynnik to czas gotowania. Na opakowaniach makaronów Lubella jest napisane, jak długo należy gotować produkt, by uzyskać wymarzony efekt. Makaron al dente wymaga zawsze krótszego czasu niż ten przygotowany na miękko. Przestrzegając instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, z pewnością przyrządzisz perfekcyjną pastę! Ugotowany makaron odcedź, wymieszaj z sosem i podaj lub wykorzystaj do zapiekanek czy faszerowania.       Makaron al dente charakteryzuje się delikatnym, mącznym smakiem, jest jędrny i giętki. Spróbuj go i Ty i przyrządź pyszne, makaronowe danie!   Mnóstwo pomysłów na potrawy z makaronem znajdziesz w naszym serwisie. Kliknij [**TU**](http://uwielbiam.pl/przepisy/makarony:1) i zainspiruj się!  
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły