Magnolia

Magnolia

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Magnolia to prawdziwa arystokratka wśród drzew. Jej zapach jest lekki i subtelny, kolor – delikatny, pastelowy. Kiedy kwitnie zachwyca niemal każdego, jest prawdziwą ozdobą wielu posesji i ogrodów. Kojarzy się z wszystkim co jest związane z kulturą wschodu – Japonią, Koreą, Chinami. To właśnie tam doceniono także jej kulinarne zalety. W Japonii płatki magnolii są marynowane i dodawane do przyprawiania ryżu, podobnie jak jej sproszkowane liście. Młode liście i kwiaty odmiany Obovata gotuje się i przygotowuje smakowite danie zwane hoba miso. W wysuszone aromatyczne liście magnolii zawija się farsz z soi, porów i grzybów, a następnie grilluje. Czy w Europie także potrafi zainspirować kulinarnie?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły