Lubella i wspomnienie lata

Lubella i wspomnienie lata

lubella

10/11/2017

ok. 5 min


Lubella i wspomnienie lata
W kalendarzu październik, a my tak bardzo tęsknimy już za ciepłym i słonecznym latem. Aby powrócić do tych beztroskich dni i przedłużyć sobie wakacyjne chwile, warto przygotować dania, które swoim smakiem i aromatem wywołają wspomnienie letnich miesięcy. Czas poszukać zatem kompozycji, które wpisują się w klimat minionych tygodni. Sprawdźcie, jakie pyszności czekają na Was tym razem! Choć lato już za nami, nadal możemy zajadać się daniami aromatycznymi, lekkimi i pełnymi smakowitych składników. Bez względu na to, czy są to sałatki czy dania główne, jako bazę warto wykorzystać makarony – zarówno te klasyczne, jak i pełnoziarniste. Łącząc je z sezonowymi produktami, można stworzyć dania, które pozwolą nam odnaleźć w październiku odrobinę lata na talerzu. Zatem, startujemy! Warzywo, od którego zaczniemy, dodaje się głównie do sałatek i surówek, ale bardzo dobrze smakuje także w wersji duszonej lub zapiekanej. Świetnie sprawdza się w miesiącach jesiennych i zimowych, czyli wtedy, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. Cykoria, bo o niej mowa, jest głównym bohaterem naszego pierwszego dania. Z czym ją podać? Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cykorię kroimy w paski, jabłko w kostkę, orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z ugotowanym makaronem i dodajemy do nich porwane na kawałki plastry szynki parmeńskiej. Gotowe danie polewamy sosem przygotowanym z miodu, soli i pieprzu. Cykoriowe świdry przyrządza się bardzo szybko, dlatego są idealną propozycją na wieczór z przyjaciółmi, świetnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy na obiad do pracy. Jeśli jednak macie ochotę na prostą i szybką sałatkę, wypróbujcie przepis na sałatkę z warzywami z dressingiem. Gotujemy makaron Lubella kokardki. Z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny przygotowujemy dressing, który uzupełni całe danie, nadając mu słodko-ostry smak z lekką nutą kwaskowatości. Gotowy makaron łączymy z dressingiem. Dodajemy awokado, natkę pietruszki, kiełki i starty ser. Na koniec dorzucamy rukolę i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość odstawiamy na godzinę, aby smaki dobrze się wymieszały. Do przygotowania sałatek i dań makaronowych warto wykorzystać również makarony pełnoziarniste, w których znajduje się to, co najlepsze z natury. Łącząc je z ulubionymi składnikami, możemy stworzyć dania, które przeniosą nas w różne zakątki świata – zwłaszcza w te, które kojarzą nam się z latem i słońcem! Świetnym przykładem takich produktów są kapary, które swoim intensywnym zapachem i lekko ostrym smakiem nadają potrawom niezwykły aromat i wyrazisty smak. Kiedy połączymy je z makaronem Lubella Pełne Ziarno i np. wędzonym łososiem, stworzymy smakowitą, letnią kompozycję. Kapary to bowiem jedna z przypraw używanych w kuchni, która doskonale komponuje się m.in. z rybą. Są uprawiane m.in. we Włoszech, w Grecji i Hiszpanii, a dzięki nim całe danie nabiera charakteru i smakuje wyśmienicie! My proponujemy Wam makaron penne z łososiem i kaparami, który przygotujecie w niecałe 15 minut. Wśród składników tego dania znajdziecie również: suszone pomidory, rozmaryn, pietruszkę oraz sok z limonki, co zapowiada niezwykle aromatyczną kompozycję. Jak ją przygotować? Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy suszone pomidory, czosnek, rozmaryn i kapary. Dodajemy pokrojonego w plastry łososia, startą skórkę i sok z limonki. Na koniec dorzucamy masło i szczyptę soli. Gotowy sos łączymy z makaronem i… zajadamy się pysznym daniem! Ryba to jednak niejedyny produkt, który doskonale łączy się z kaparami. W kolejnym przepisie bowiem dodaliśmy je do mięsa. Tak oto powstał pomysł na makaron Lubella pióra z indykiem w pomidorowym sosie z kaparami. Wypróbuj koniecznie, bo jego przygotowanie to bułka z masłem! Co trzeba zrobić? Mięso indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory z puszki i kapary. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż lekko zgęstnieje. Na koniec mieszamy z sosem i... można wyciągać widelce! Przepisy z pełnoziarnistym makaronem to zdecydowanie nasze ulubione propozycje smakowitych dań, dlatego podpowiadamy Wam, z czym jeszcze można go połączyć. Skoro wspominamy letnie chwile, w naszych kompozycjach nie może zabraknąć zielonych składników! Postawiliśmy zatem na szpinak i zieloną soczewicę. Do tego ciecierzyca, fasola, kolendra i seler naciowy. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło? Po pierwsze świdry Lubella Pełne Ziarno z cieciorką i szpinakiem. Po drugie spaghetti Lubella Pełne Ziarno z zieloną soczewicą i fasolą. To dania, które przygotujecie w niecałe 30 minut, a dzięki użyciu nietypowych składników smakują naprawdę wyśmienicie! Ich przygotowanie jest niezwykle proste – wszystkie składniki wystarczy bowiem podsmażyć na patelni i połączyć z ugotowanym makaronem. Prawda, że proste? I zapewniamy, że wyśmienite! Lato na talerzu przez cały rok? To możliwe! Tworząc kolorowe i aromatyczne kompozycje z makaronem Lubella Pełne Ziarno, możecie delektować się nim również w październiku, bo wyjątkowe i smaczne produkty znajdziecie w sklepach także po zakończeniu sezonu wakacyjnego. Skorzystajcie z naszych przepisów na obiad, kolację lub przekąskę i delektujcie się smakami, które przypomną Wam letnie chwile! I choć sezon na truskawki, maliny, borówki i inne wakacyjne pyszności już się zakończył, w sklepach znajdziemy produkty, które z powodzeniem przypomną nam beztroskie, wakacyjne chwile. Wybierzcie brokuły, kalafiory, kapary lub suszone pomidory, a my podpowiemy Wam, jaką potrawę warto z nich przyrządzić. Bo choć lato nie trwa cały rok, Lubella i 1000 pomysłów wiedzą, jak sprawić, aby pozostało z nami na dłużej! Skorzystacie?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły