Lubella i wiosenna sałatka

Lubella i wiosenna sałatka

gosia78

8/9/2017

ok. 3 min


**Za oknem więcej słońca, dzień staje się dłuższy, a termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę. Wyrwani z zimowego letargu – budzimy się do życia, zyskujemy więcej energii i chęci na zjedzenie czegoś pysznego, a jednocześnie lekkiego. Swoje menu zmieniamy na bardziej wiosenne, bo pojawiają się np. nowalijki. A jeśli nowalijki, to może warto przygotować pyszne, lekkie i kolorowe sałatki? Zobaczcie, jakie propozycje dla Was wybraliśmy.** Zaletą sałatek jest przede wszystkim to, że można je komponować na wiele sposobów. Owoce, warzywa, makarony, ryże, kasze, mięso – wszystkie te składniki możecie śmiało wykorzystać do ich przygotowania. Możecie również wybrać dowolną wersję – na słodko lub bardziej wytrawnie. Sałatki idealnie nadają się jako dania główne lub lekkie przekąski, kiedy dopadnie Was niewielki głód w trakcie dnia. Kolorowe, lekkie i smaczne, świetne do lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Jakie składniki zatem najlepiej wykorzystać do ich przygotowania? Sałatki kojarzą nam się głównie z warzywami, ale jeśli chcecie, aby były pożywniejsze, dodajcie do nich makaron – który doskonale syci. Do tego np. awokado, które świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami i można je doprawić na swój sposób. Awokado wykorzystacie m.in. w przepisie na [sałatkę z makaronem, pomidorkami koktajlowymi, cebulą i kolendrą](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-awokado-13161). Prawda, że taka kompozycja wygląda niezwykle smakowicie? Zatem do dzieła! Jeśli jednak awokado chętnie wymienilibyście na rukolę, koniecznie wypróbujcie przepis na [sałatkę makaronową penne z rukolą](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-penne-z-rukola). To prawdziwa wiosna na talerzu! Wśród jej składników znajdziecie takie pyszności jak: pomidorki cherry, kalarepa, pestki dyni, świeża bazylia, parmezan oraz wspomniana wcześniej rukola. Całość uzupełnia słodko-ostry sos, w którym główną rolę odgrywają musztarda i miód. Palce lizać! Natomiast dla fanów groszku i kukurydzy przygotowaliśmy przepis na [kokardki z kukurydzą, suszonymi pomidorami i groszkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pozywna-salatka-obiadowa-kokardki-z-kukurydza-pomidorami-suszonymi-i-groszkiem-13176). W tej sałatce znajdziecie także inne, równie smakowite dodatki, np. rzodkiewkę i cebulę dymkę. A jeśli chcecie dodać do niej bardziej sycące produkty, możecie wykorzystać rybę lub kurczaka, ugotowane na parze. Nie da się ukryć, że podstawą prawdziwie wiosennej sałatki powinny być nowalijki, dlatego wśród naszych propozycji nie mogło zabraknąć przepisu na **kokardki z nowalijkami**. Ta kompozycja to połączenie niezwykle wiosennych składników, takich jak: rzodkiewka, cebula dymka, rzeżucha, szczypiorek, koperek czy kiełki słonecznika. Do tego ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, a całość polana sosem jogurtowym, w którym odnajdziecie także kawałki sera feta. Aromatycznie, pysznie i niezwykle sycąco! Komponując sałatki, nie można zapomnieć także o makaronie z pełnego ziarna, który smakuje równie znakomicie i doskonale łączy się z innymi składnikami. Jeśli macie zatem ochotę na pyszną sałatkę i jednocześnie chcecie dodać sobie więcej energii w postaci węglowodanów, wypróbujcie przepis na [sałatkę z makaronem Pełne Ziarno](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-makaronem-pelne-ziarno-piora-i-mozzarella-13179). Mozzarella, bazylia i czarne oliwki świetnie komponują się z makaronem, zaś dodatek pieczonych pomidorków koktajlowych doskonale uzupełnia całe danie. A jeśli zamarzą Wam się górskie klimaty, wypróbujcie pomysł na sałatkę z oscypkiem. O tym, że doskonale łączy się on z żurawiną, chyba większość z Was już wie, ale z czym jeszcze można go zestawić? Makaron, buraki i rukola, a to wszystko polane sosem z miodu, oliwy i octu – to przepis na pyszną i pożywną [buraczaną sałatkę z oscypkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem). Koniecznie wypróbujcie! Pamiętajcie, że sałatki można jeść o każdej porze dnia i komponować na różne sposoby. Śniadanie, obiad, a może kolacja – wybór należy do Was! Wybierzcie ulubione składniki, łączcie je ze sobą, bawcie się, testujcie, doprawiajcie i smakujcie, bo nie ma nic przyjemniejszego niż delektowanie się wiosennymi smakami na talerzu! Smakowitej wiosny!  
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły