Lubella i wiosenna sałatka
gosia78
8/9/2017
ok. 3 min
**Za oknem więcej słońca, dzień staje się dłuższy, a termometr wskazuje
coraz wyższą temperaturę. Wyrwani z zimowego letargu – budzimy się do
życia, zyskujemy więcej energii i chęci na zjedzenie czegoś pysznego, a
jednocześnie lekkiego. Swoje menu zmieniamy na bardziej wiosenne, bo
pojawiają się np. nowalijki. A jeśli nowalijki, to może warto
przygotować pyszne, lekkie i kolorowe sałatki? Zobaczcie, jakie
propozycje dla Was wybraliśmy.**
Zaletą sałatek jest przede wszystkim to, że można je komponować na wiele
sposobów. Owoce, warzywa, makarony, ryże, kasze, mięso – wszystkie te
składniki możecie śmiało wykorzystać do ich przygotowania. Możecie
również wybrać dowolną wersję – na słodko lub bardziej wytrawnie.
Sałatki idealnie nadają się jako dania główne lub lekkie przekąski,
kiedy dopadnie Was niewielki głód w trakcie dnia. Kolorowe, lekkie i
smaczne, świetne do lunchboxu, który możecie zabrać ze sobą do szkoły
lub pracy. Jakie składniki zatem najlepiej wykorzystać do ich
przygotowania?
Sałatki kojarzą nam się głównie z warzywami, ale jeśli chcecie, aby były
pożywniejsze, dodajcie do nich makaron – który doskonale syci. Do tego
np. awokado, które świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami i
można je doprawić na swój sposób. Awokado wykorzystacie m.in. w
przepisie na [sałatkę z makaronem, pomidorkami koktajlowymi, cebulą i
kolendrą](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-awokado-13161).
Prawda, że taka kompozycja wygląda niezwykle smakowicie? Zatem do
dzieła! Jeśli jednak awokado chętnie wymienilibyście na rukolę,
koniecznie wypróbujcie przepis na [sałatkę makaronową penne z
rukolą](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-penne-z-rukola).
To prawdziwa wiosna na talerzu! Wśród jej składników znajdziecie takie
pyszności jak: pomidorki cherry, kalarepa, pestki dyni, świeża bazylia,
parmezan oraz wspomniana wcześniej rukola. Całość uzupełnia słodko-ostry
sos, w którym główną rolę odgrywają musztarda i miód. Palce lizać!
Natomiast dla fanów groszku i kukurydzy przygotowaliśmy przepis na
[kokardki z kukurydzą, suszonymi pomidorami i
groszkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pozywna-salatka-obiadowa-kokardki-z-kukurydza-pomidorami-suszonymi-i-groszkiem-13176).
W tej sałatce znajdziecie także inne, równie smakowite dodatki, np.
rzodkiewkę i cebulę dymkę. A jeśli chcecie dodać do niej bardziej sycące
produkty, możecie wykorzystać rybę lub kurczaka, ugotowane na parze.
Nie da się ukryć, że podstawą prawdziwie wiosennej sałatki powinny być
nowalijki, dlatego wśród naszych propozycji nie mogło zabraknąć przepisu
na **kokardki z nowalijkami**. Ta kompozycja to połączenie niezwykle
wiosennych składników, takich jak: rzodkiewka, cebula dymka, rzeżucha,
szczypiorek, koperek czy kiełki słonecznika. Do tego ćwiartki jajek
ugotowanych na twardo, a całość polana sosem jogurtowym, w którym
odnajdziecie także kawałki sera feta. Aromatycznie, pysznie i niezwykle
sycąco!
Komponując sałatki, nie można zapomnieć także o makaronie z pełnego
ziarna, który smakuje równie znakomicie i doskonale łączy się z innymi
składnikami. Jeśli macie zatem ochotę na pyszną sałatkę i jednocześnie
chcecie dodać sobie więcej energii w postaci węglowodanów, wypróbujcie
przepis na [sałatkę z makaronem Pełne
Ziarno](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-makaronem-pelne-ziarno-piora-i-mozzarella-13179).
Mozzarella, bazylia i czarne oliwki świetnie komponują się z makaronem,
zaś dodatek pieczonych pomidorków koktajlowych doskonale uzupełnia całe
danie. A jeśli zamarzą Wam się górskie klimaty, wypróbujcie pomysł na
sałatkę z oscypkiem. O tym, że doskonale łączy się on z żurawiną, chyba
większość z Was już wie, ale z czym jeszcze można go zestawić? Makaron,
buraki i rukola, a to wszystko polane sosem z miodu, oliwy i octu – to
przepis na pyszną i pożywną [buraczaną sałatkę z
oscypkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem).
Koniecznie wypróbujcie!
Pamiętajcie, że sałatki można jeść o każdej porze dnia i komponować na
różne sposoby. Śniadanie, obiad, a może kolacja – wybór należy do Was!
Wybierzcie ulubione składniki, łączcie je ze sobą, bawcie się,
testujcie, doprawiajcie i smakujcie, bo nie ma nic przyjemniejszego niż
delektowanie się wiosennymi smakami na talerzu! Smakowitej wiosny!