Lubella i szybka lasagne
lubella
9/4/2017
ok. 4 min
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Znajdziemy w niej dużo warzyw, aromatycznych przypraw i pysznych produktów, które razem tworzą wiele smakowitych potraw. Risotto, ravioli, lasagne, pizza, spaghetti – któż nie zna tych dań! Dlatego w tym sezonie przedstawiamy szybkie sposoby na pyszne europejskie jedzenie prosto z Włoch! Nasz faworyt to lasagne – potrawa nie tylko smaczna i szybka, ale także doskonała na każdą okazję!
Przygotowanie włoskich dań wcale nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczą dobrej jakości składniki, odpowiedni przepis i… chęć do gotowania! Bo kuchnia to miejsce, w którym trzeba się bawić i miło spędzać czas! Jak już wiecie, w naszym obecnym sezonie króluje lasagne, czyli bardzo popularna włoska potrawa, której nazwa prawdopodobnie została zapożyczona od Greków. Idealnie nadaje się jako danie dla całej rodziny, znakomicie sprawdza się także podczas imprez z dużą liczbą gości. Jest niezwykle sycąca, ponadto można ją również z powodzeniem zamrozić, a w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości, podgrzać w piekarniku i zaserwować gotowe danie. Warto dodać, że lasagne to nie tylko nazwa potrawy. W taki sposób określa się również rodzaj makaronu w postaci prostokątnych płatów, który doskonale komponuje się z różnymi serami, sosami i innymi składnikami. Wybierzcie się zatem z nami w kulinarną podróż do Włoch, bo pierwsza propozycja już na Was czeka!
Na pierwszy ogień do rozgrzanego piekarnika idzie lasagne pod pierzynką. Jak ją przyrządzić? To bardzo proste! Czosnek, papryczkę chili i pieczarki podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i wszystko razem dusimy. Dorzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana i pomidory. Aby cała potrawa nabrała jeszcze bardziej pomidorowego smaku i aromatu, wszystko zalewamy passatą pomidorową. Na koniec dodajemy bulion i szpinak. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo, na przemian z makaronowymi płatami. Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 minut i gotowe!
To jednak nie jedyny przepis na lasagne, który chcemy Wam zaprezentować. Ponieważ jest to bardzo popularne włoskie danie, wśród naszych propozycji znajdziecie nie jedną, a aż trzy wersje tej potrawy! Czas zatem na drugą z nich, którą jest szybka lasagnae. Jeśli dotychczas myśleliście, że jest to bardzo pracochłonne danie, to nasze pomysły udowodnią Wam, że jest wręcz przeciwnie! Do jego przygotowania potrzebne będą tylko: usmażone mięso, mozzarella oraz makaronowe płaty Lubella – i to bez wcześniejszego gotowania! Wszystkie składniki układamy w naczyniu warstwowo i wkładamy do piekarnika. W tym czasie można przygotować talerze, bo pora na pyszną degustację nadejdzie bardzo szybko!
Trzecia, równie szybka, wersja lasagne to przepis, w którym zamiast wieprzowego mięsa mielonego wykorzystujemy chude mięso z indyka. Doprawiamy je tymiankiem, czosnkiem i cebulą. Dodajemy krojone pomidory, pietruszkę, sól i pieprz. Farsz rozkładamy równomiernie na makaronie, posypujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku. 35 minut i lasagne na szybko gotowe!
Możemy dodać różne składniki, możemy również użyć innego niż mielone mięsa. Jednak nasz ostatni przepis na lasagne jeszcze bardziej różni się od pozostałych. Tym razem proponujemy wersję wegetariańską, w której mięso zostało zastąpione farszem marchewkowym. Jakie składniki w nim znajdziemy? Starte marchewki, cebulę, pieprz, sól, chili oraz koncentrat pomidorowy. Do tego płaty lasagne i – tradycyjnie – sos beszamelowy. Oto przepis na wegetariańską lasagne z farszem marchewkowym i sosem beszamelowym.
Jeśli jednak nie jedliście nigdy lasagne na słodko, zachęcamy Was do wypróbowania poniższego przepisu. Lasagne z batatami i szałwiowym sosem to danie, którego słodycz ukryta jest w farszu z batatów, czyli słodkich ziemniaków. W połączeniu z sosem szałwiowym, tworzą niezwykle aromatyczny i lekko słodki duet, który jest świetną alternatywną dla klasycznej wersji tego dania! Upieczone bataty miksujemy z masłem i śmietanką, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Szałwię także blendujemy ze śmietanką. Ugotowane płaty makaronowe Lubella przekładamy gotowym farszem, a całość polewamy aromatycznym sosem. Gotowe!
Poznaliście już przepisy na szybką lasagne, na wersję wegetariańską i tę nieco słodszą. Teraz czas na pomysł, który od innych różni się… wielkością. Minilasagne z cukinią to, jak sama nazwa wskazuje, mała wersja popularnej włoskiej potrawy. Wycięte z makaronowych płatów małe kółeczka, przekładamy farszem z mięsa, pomidorów, cukinii, cebuli, czosnku i sera. Tak przygotowane danie, ułożone warstwowo w kokilkach, pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Te miniporcje świetnie sprawdzą się podczas spotkania w gronie znajomych lub jako wytrawna przekąska piknikowa. Jak widzicie, lasagne można przygotować na wiele sposobów. A zatem? Która wersja przypadła Wam do gustu najbardziej?
Kuchnia włoska to niezliczona ilość smaków, przypraw i składników. Nie istnieje jeden określony sposób na jej przygotowanie, bowiem płaty makaronowe doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Co dodać do lasagne? Wykorzystajcie np. suszone pomidory, kurczaka, szpinak lub jeszcze inne składniki, na które macie ochotę. Eksperymentujcie i bawcie się podczas gotowania, ponieważ dzięki temu każdego dnia możecie na nowo odkrywać włoską kuchnię i delektować się jej smakiem w zaciszu własnego domu. Buon appetito, Drodzy Czytelnicy!
https://uwielbiam.pl/przepis/szybka-lasagne:small
https://uwielbiam.pl/przepis/lasagne-pod-pierzynka:small
https://uwielbiam.pl/przepis/wegetarianska-lazania-z-marchewkowym-farszem-i-sosoem-beszamel:small
https://uwielbiam.pl/przepis/lasagne-ze-slodkimi-ziemniakami-batatami-i-szalwiowym-sosem:small