Lubella i sezon na botwinkę

Lubella i sezon na botwinkę

gosia78

8/9/2017

ok. 3 min


Lato to czas, kiedy możemy w pełni cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców. Na talerzach robi się wtedy niezwykle kolorowo, a sklepowe półki uginają się od różnorodnych przysmaków. To właśnie z nich przyrządzamy wiosenne sałatki, pyszne zupy i makaronowe dania, które sprawdzą się nie tylko jako wspólny, rodzinny posiłek, ale również jako przekąski do pracy i do szkoły. Warzywem, które w tym czasie często gości na naszych talerzach, jest botwinka, dlatego to właśnie ona jest bohaterem obecnego sezonu Lubelli! Te młode liście i korzenie buraka ćwikłowego możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. jako składnik zup, sałatek lub duszonych potraw. Doskonale komponują się również z makaronem, tworząc pyszne i sycące dania na każdy dzień tygodnia. Najbardziej znanym sposobem na wykorzystanie botwinki jest przyrządzenie z niej [**zupy**](https://uwielbiam.pl/przepisy?txt=zupa+botwina). Dwa pęczki botwinki, woda i śmietana – oto cały sekret udanego obiadu. Możecie dodać do niej również warzywa, takie jak np. pietruszka i marchewka, a także ugotowane jajko i ulubione przyprawy – wszystko zależy od Was, bo to Wy kreujcie w kuchni smak swoich dań. Co jeśli jednak najdzie Was ochota na coś pożywniejszego? Postawcie na makaronowe minikokardki Lubella z botwinką. [**Kokardka otulona botwinką**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardka-otulona-botwinka) to nasz pomysł na pyszne danie, które wiosną warto włączyć do swojego menu. Ugotujcie makaron, a pokrojone na mniejsze części buraczki upieczcie w piekarniku z dodatkiem oliwy, pieprzu i estragonu. Następnie, ugotowane na twardo jajka połączcie z roszponką, pestkami dyni i kozim serem. Wszystkie składniki wymieszajcie razem. Tak, w kilku krokach, powstaje pyszna i pożywna sałatka! To jednak nie jedyny pomysł na połączenie makaronu z burakami! Ponieważ ten sezon należy do botwinki, serwujemy Wam porcję kulinarnych pomysłów na jej wykorzystanie. Pomysłów, dzięki którym będzie smakowicie i szybko, bo z letnich dni trzeba w pełni korzystać! Ugotujcie zatem minikokardki, a pokrojone liście botwinki podsmażcie z szynką parmeńską, czosnkiem i makaronem. Tak przygotowane składniki połączcie ze sobą i zajadajcie się pysznym daniem. Raz, dwa , trzy i [**minikokardki z botwinką gotowe**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-botwinka-i-serem-feta)! Jeśli jednak szukacie oryginalnych smaków, sięgnijcie po **[buraczaną sałatkę z oscypkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem)**. Wystarczy buraki i oscypek pokroić na ćwiartki, a następnie przygotować sos z miodu, octu, oliwy, soli i pieprzu. Następnie wszystkie składniki połączcie z ugotowanymi kokardkami Lubella, dodajcie żurawinę i rukolę, a później… delektujcie się pysznym, słodko-słonym smakiem sałatki! Ostatni, bardziej nietypowy, sposób na wykorzystanie botwinki to dodanie jej do podpłomyków. **[Podpłomyk z botwinką](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/podplomyk-z-botwina-szynka-parmenska-i-serem-feta)** to idealny pomysł na małe co nieco w ciągu dnia, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy z mąki, wody i soli wyrobić ciasto, dobrze je rozwałkować, a następnie posmarować domowym sosem pomidorowym. Na koniec dodajcie botwinkę, szynkę parmeńską i ser feta. Jeszcze tylko kilka chwil w piekarniku i gotowe! I to w niecałe 30 minut! Spróbujcie i przekonajcie się, że pyszne przekąski dla całej rodziny można przygotować w mgnieniu oka! Wykorzystujcie w swoich daniach produkty, których dostarcza Wam lato, i cieszcie się smakiem świeżych warzyw. Gotowanie to zabawa i naprawdę nie potrzeba wielu godzin w kuchni, aby wyczarować coś pysznego. Niezależnie od tego, czy szukacie przepisu na lekkostrawną kolację, szybką przekąskę w ciągu dnia czy pomysłu na obiad, Lubella i 1000 pomysłów zawsze przyjdą Wam z pomocą. Smakujcie, testujcie i odkrywajcie, bo kuchnia to miejsce kulinarnych eksperymentów. Niezwykle pysznych eksperymentów.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły