Lubella i sezon na botwinkę
gosia78
8/9/2017
ok. 3 min
Lato to czas, kiedy możemy w pełni cieszyć się smakiem świeżych warzyw i
owoców. Na talerzach robi się wtedy niezwykle kolorowo, a sklepowe półki
uginają się od różnorodnych przysmaków. To właśnie z nich przyrządzamy
wiosenne sałatki, pyszne zupy i makaronowe dania, które sprawdzą się nie
tylko jako wspólny, rodzinny posiłek, ale również jako przekąski do
pracy i do szkoły.
Warzywem, które w tym czasie często gości na naszych talerzach, jest
botwinka, dlatego to właśnie ona jest bohaterem obecnego sezonu Lubelli!
Te młode liście i korzenie buraka ćwikłowego możemy wykorzystać w kuchni
na wiele sposobów, np. jako składnik zup, sałatek lub duszonych potraw.
Doskonale komponują się również z makaronem, tworząc pyszne i sycące
dania na każdy dzień tygodnia.
Najbardziej znanym sposobem na wykorzystanie botwinki jest przyrządzenie
z niej [**zupy**](https://uwielbiam.pl/przepisy?txt=zupa+botwina). Dwa
pęczki botwinki, woda i śmietana – oto cały sekret udanego obiadu.
Możecie dodać do niej również warzywa, takie jak np. pietruszka i
marchewka, a także ugotowane jajko i ulubione przyprawy – wszystko
zależy od Was, bo to Wy kreujcie w kuchni smak swoich dań.
Co jeśli jednak najdzie Was ochota na coś pożywniejszego? Postawcie na
makaronowe minikokardki Lubella z botwinką. [**Kokardka otulona
botwinką**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardka-otulona-botwinka)
to nasz pomysł na pyszne danie, które wiosną warto włączyć do swojego
menu. Ugotujcie makaron, a pokrojone na mniejsze części buraczki
upieczcie w piekarniku z dodatkiem oliwy, pieprzu i estragonu.
Następnie, ugotowane na twardo jajka połączcie z roszponką, pestkami
dyni i kozim serem. Wszystkie składniki wymieszajcie razem. Tak, w kilku
krokach, powstaje pyszna i pożywna sałatka!
To jednak nie jedyny pomysł na połączenie makaronu z burakami! Ponieważ
ten sezon należy do botwinki, serwujemy Wam porcję kulinarnych pomysłów
na jej wykorzystanie. Pomysłów, dzięki którym będzie smakowicie i
szybko, bo z letnich dni trzeba w pełni korzystać! Ugotujcie zatem
minikokardki, a pokrojone liście botwinki podsmażcie z szynką parmeńską,
czosnkiem i makaronem. Tak przygotowane składniki połączcie ze sobą i
zajadajcie się pysznym daniem. Raz, dwa , trzy i [**minikokardki z
botwinką
gotowe**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-z-botwinka-i-serem-feta)!
Jeśli jednak szukacie oryginalnych smaków, sięgnijcie po **[buraczaną
sałatkę z
oscypkiem](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem)**.
Wystarczy buraki i oscypek pokroić na ćwiartki, a następnie przygotować
sos z miodu, octu, oliwy, soli i pieprzu. Następnie wszystkie składniki
połączcie z ugotowanymi kokardkami Lubella, dodajcie żurawinę i rukolę,
a później… delektujcie się pysznym, słodko-słonym smakiem sałatki!
Ostatni, bardziej nietypowy, sposób na wykorzystanie botwinki to dodanie
jej do podpłomyków. **[Podpłomyk z
botwinką](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/podplomyk-z-botwina-szynka-parmenska-i-serem-feta)**
to idealny pomysł na małe co nieco w ciągu dnia, które jest łatwe i
szybkie w przygotowaniu. Wystarczy z mąki, wody i soli wyrobić ciasto,
dobrze je rozwałkować, a następnie posmarować domowym sosem pomidorowym.
Na koniec dodajcie botwinkę, szynkę parmeńską i ser feta. Jeszcze tylko
kilka chwil w piekarniku i gotowe! I to w niecałe 30 minut! Spróbujcie i
przekonajcie się, że pyszne przekąski dla całej rodziny można
przygotować w mgnieniu oka!
Wykorzystujcie w swoich daniach produkty, których dostarcza Wam lato, i
cieszcie się smakiem świeżych warzyw. Gotowanie to zabawa i naprawdę nie
potrzeba wielu godzin w kuchni, aby wyczarować coś pysznego. Niezależnie
od tego, czy szukacie przepisu na lekkostrawną kolację, szybką przekąskę
w ciągu dnia czy pomysłu na obiad, Lubella i 1000 pomysłów zawsze
przyjdą Wam z pomocą. Smakujcie, testujcie i odkrywajcie, bo kuchnia to
miejsce kulinarnych eksperymentów. Niezwykle pysznych eksperymentów.