Kurki, borowiki, maślaki, kanie, gąski – te wszystkie skarby można znaleźć podczas grzybobrania. Warto przyrządzić z nich coś pysznego i cieszyć się smakami, które oferuje nam las! W jaki sposób wykorzystać grzyby w kuchni? Do jakich potraw będą idealne? O tym mówimy w tym sezonie! Tym razem Lubella zabiera Was na wycieczkę do lasu!

Pomysłów na dania z grzybami jest wiele, dlatego wybraliśmy dla Was kilka propozycji potraw, które nie tylko doskonale smakują, ale dodatkowo ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. W końcu „Lubella i 1000 pomysłów” stawia na rozwiązania w kuchni, które są szybkie i łatwe!

Rozpoczynamy sezon grzybowy, w którym zaprezentujemy Wam nie tylko tradycyjne, ale i bardziej nowoczesne przepisy z grzybami w roli głównej, bo to produkt, który można przyrządzić na różne sposoby: podsmażone na maśle, w sosie śmietanowym, a także ze szpinakiem lub mascarpone. Grzyby można smażyć, dusić, kisić, marynować, suszyć, a nawet mrozić. Smakują nie tylko podawane na świeżo, ale także zimą w postaci domowych przetworów. Jakie są nasze propozycje ich serwowania?

W poprzednim sezonie zachęcaliśmy Was do wypróbowania dań z włoskiej kuchni – wtedy królowały u nas lasagne. Tym razem pozostajemy jeszcze przez chwilę we włoskich klimatach, jednak ze względu na specyfikę nowego sezonu połączymy je z czymś typowo polskim. Nasza propozycja pysznego, polsko-włoskiego obiadu dla całej rodziny to cannelloni z mięsem mielonym i sosem grzybowym. Mięso mielone podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekany koperek, a gotowym farszem wypełniamy podgotowane cannelloni. Borowiki podsmażamy na patelni z niewielką ilością masła, zalewamy winem, dodajemy śmietankę i doprawiamy. Ułożone w naczyniu żaroodpornym cannelloni zalewamy sosem borowikowym i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. To danie idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub jako poczęstunek dla gości podczas domowej imprezy.

Borowiki to jednak niejedyne grzyby, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas jesiennych wypraw do lasu. Znajdziemy w nim także kurki, które cieszą się dużą popularnością wśród grzybiarzy. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was kilka smakowitych propozycji – właśnie z tymi grzybami. Pierwsza z nich to makaron z kurkami w sosie mascarpone ze szpinakiem, czyli niezwykle kremowe połączenie. Na początek gotujemy makaron. Kurki z cebulą podsmażamy na maśle, po czym dodajemy do nich szpinak i serek mascarpone. Doprawiamy do smaku i łączymy z makaronem. Teraz pozostaje tylko życzyć Wam smacznego!

Wstążki z kurkami w sosie z mascarpone ze szpinakiem

Średni Do 40 min.

Szukacie innego sposobu na kurki? W takim razie podpowiadamy, że doskonale smakują również z… kabanosami. Tak, dobrze przeczytaliście! Choć początkowo może się to wydawać dziwnym połączeniem, zapewniamy, że warto wypróbować ten przepis! Kabanosy bowiem świetnie komponują się z grzybami, dlatego też znalazły się w tym daniu. Makaronowe kokardki z kurkami przygotujecie w niecałe 30 minut, a dodatek tymianku i białego wina sprawi, że całe danie nabierze wyjątkowego aromatu.

Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym to kolejna, wyśmienita propozycja dla miłośników tych grzybów. Do podsmażonych na maśle kurek dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem pappardelle, a całość posypujemy startym parmezanem i świeżymi ziołami. Bardziej klasycznie, ale równie szybko i, jak zwykle, pysznie.

Mówiąc o grzybach nie możemy nie wspomnieć o, chyba najczęściej występujących w polskiej kuchni, pieczarkach. Jednak dzisiaj chcemy przedstawić Wam bardziej nietypowe kompozycje z ich udziałem. Pierwsza z nich to spaghetti z boczkiem, pieczarkami i… jajkiem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tym razem jednak zamiast zwykłego spaghetti używamy makaronów Pełne Ziarno. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy pieczarki, rozmaryn i tymianek. Po chwili zalewamy wszystko białym winem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wino odparuje, zagęszczamy sos masłem. Całość mieszamy z makaronem i szpinakiem. Na każdej porcji makaronu kładziemy usmażone wcześniej, sadzone jajko. Jak Wam się podoba taka propozycja?

Równie smaczna, bardzo jesienna wersja to makaron pióra połączony z dynią i śmietaną. Cebulę dymkę podsmażamy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w kostkę polędwiczki. Po chwili dorzucamy pieczarki i przyprawiamy do smaku. Kiedy mięso i pieczarki będą miękkie, dodajemy do nich dynię, a całość zalewamy śmietanką. Czekamy, aż zgęstnieje i mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Teraz pozostaje już tylko skosztować tych prawdziwie jesiennych smaków.

Grzyby od dawna goszczą w polskiej kuchni, będąc podstawą wielu dań. Stały się także bardzo popularne za granicami naszego kraju, stanowiąc drogi i często poszukiwany produkt. W naszych lasach, głównie jesienią, są na wyciągnięcie ręki, dlatego warto je zbierać i przygotowywać z nich domowe przetwory oraz aromatyczne potrawy. Możecie łączyć je z różnego rodzaju makaronami, tworząc dania, które sprawdzą się na co dzień, lub bardziej wykwintne potrawy, urzekające swoim smakiem i aromatem. Bez względu na to, w jakim wydaniu lubicie je najbardziej, warto wykorzystać sezon grzybowy i cieszyć się smakiem naturalnych, jesiennych pyszności. Zainspirujcie się pomysłami Lubelli lub podzielcie swoimi sposobami na grzyby.