Lody dla smaku i ochłody

Lody dla smaku i ochłody

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Pierwszy przepis na lodowy deser powstał w 1690 roku – bez ogródek wymieniono w nim składniki, czyli cukier, sól, śnieg, sok cytrynowy, owoce (wiśnie, truskawki), czekoladę i cynamon. Aż do tej chwili przyrządzanie lodów, a szczególnie ich przechowywanie, aby w stanie kompletnie zamrożonym dotrwały do wielkiego wejścia, było objęte ścisłą tajemnicą. A tajemnica ta liczyła sobie prawie cztery tysiące lat.
Dawno, dawno temu Chińczycy, szczególnie uzdolniona kulinarnie nacja, wpadli na pomysł, aby naczynia wypełnione słodkim syropem obłożyć mieszanką śniegu i saletry. Można powiedzieć, że były to pierwsze sorbety, chociaż podobnymi pysznościami Izaak uraczył Abrahama (kozie mleko wymieszane ze śniegiem). W lodowej historii warto wspomnieć o pomysłowym kucharzu Nerona częstującego gości imperatora mieszanką posiekanych owoców w miodzie, wymieszanych – a jakże! - ze śniegiem. Jednak to Włosi zasłynęli jako lodowa elita, a Europejczycy mogli delektować się lodami dopiero w XV wieku za sprawą florentyńczyka nazwiskiem Ruggeri, który sorbetem wygrał konkurs Panów z Florencji. Następny w kolejce do lodowej historii ustawił się Bernardo Buontalenti ze swoim zamrożonym kremem aromatyzowanym bergamotką, pomarańczą i cytryną. „Dla ludności” sorbety oraz „mleczne sorbety, które najpierw się gotuje” były dostępne dopiero w latach siedemdziesiątych XVII wieku w paryskiej Cafe Procope, gdzie Francesco Procopio de Coltelli, serwował je za horrendalną cenę. Przychylnym okiem na tę lodową manufakturę spoglądał Król Słońce, Ludwik XIV, co pozwoliło pracowitemu Włochowi osiągnąć międzynarodowy sukces. Jednak pierwsza lodziarnia z prawdziwego zdarzenia powstała sto lat później w Stanach Zjednoczonych, a na pomysł jej stworzenia wpadł genueńczyk Giovanni Bosio. Od tej chwili lody nie były już towarem luksusowym, sprzedawano je nawet z wędrownych wózków. W 1972 roku bolończyk Otello Cattabriga skonstruował automatyczną maszynę do produkcji lodów. A więc od wykutych w skale starożytnych lodowni, zmyślnych tunelów z lodowymi krami poprzez XIX-wieczne fabryki sztucznego lodu z Cleveland dobrnęliśmy do technologii zamrażania lodów ciekłym azotem. Co takiego jest w lodach, że u-w-i-e-l-b-i-a je cały świat? Jeśli gustujemy w lodach mlecznych, to na pewno dostaniemy sporą ilość łatwo przyswajalnego wapnia oraz witaminy D, A, B2, E i K w lodach, które zawierają sok owocowy. W dzisiejszych czasach możemy wybierać lody z całej smakowej palety, od cierpkich lodów cytrynowych, słodkich zmiksowanych malin czy truskawek, aż po tajemnicze smaki egzotycznych kaw i herbat z dodatkiem bakalii, smakowych syropów i czekolady. W lecie, szczególnie w miejscowościach turystycznych, budki z lodami kuszą przechodniów wymyślnymi kształtami wafelków i niecodziennymi smakami, np. lody o smaku smerfowym, ciasteczkowym czy gumy do żucia. Najlepsze są jednak lody domowej roboty, tylko jak je zrobić? Czekamy na Wasze propozycje i zachęcamy, abyście dopisali się do tej smacznej lodowej historii.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły