Lato mija, a Ty jeszcze nie znasz najmroźniejszych przepisów na lody? Pora to zmienić!

Lato mija, a Ty jeszcze nie znasz najmroźniejszych przepisów na lody? Pora to zmienić!

maspexdigital

6/9/2018

ok. 2 min


Lody to zdecydowanie deserowy faworyt dla większości z nas. To także doskonały przepis na pyszny deser na imprezy dla dzieciaków! Sklepowa oferta jest bardzo szeroka, ale wiadomo, że nie równa się ze smakiem pysznych lodów domowej produkcji. Przekonaj się, że ten idealny deser na upalne dni wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Lody wyprodukujemy w domowej kuchni nawet bez wykorzystania maszynki do lodów. Wskażemy Ci, jak przygotować pyszne i kremowe lody śmietankowe, lody wegańskie oraz lekkie owocowe sorbety.
**Lody mleczne** Pamiętaj, że do przygotowania lodów zawsze należy używać tylko świeżych produktów. Bazą jest masa mleczno-jajeczna. Nie zapomnij przed użyciem sparzyć jajek gorącą wodą. Mleko, którego użyjesz do przygotowania deseru, powinno być natomiast pełne i pasteryzowane lub przegotowane. Żółtka należy utrzeć z cukrem, mleko gotować i przelewać stopniowo do naczynia z wbitymi żółtkami, wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając trzepaczką. Dzięki temu zapewnisz powolne ścinanie się białka, a co za tym idzie: uzyskasz gładką, kremową masę. Po zagęszczeniu należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, powoli studzić. Następnie do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Tutaj uwaga na odmierzanie właściwej proporcji – nadmiar cukru nie tylko przesłodzi lody, ale także utrudni ich zamrażanie. Im więcej cukru, tym niższa temperatura potrzebna do prawidłowego zamrożenia lodów. Gotową masę przekładamy do maszynki do kręcenia lodów i wkładamy do zamrażalnika. Jeśli nie posiadasz tego typu sprzętu – nie ma problemu, musisz tylko pamiętać o regularnym mieszaniu masy podczas mrożenia. Proces ten trwa zazwyczaj około kilku godzin. I w tym czasie powinniśmy przynajmniej kilkakrotnie je zamieszać. Dzięki temu zapewnisz gładką konsystencję deseru. **Lody wegańskie – prosty przepis** Dzięki popularności mleka roślinnego obecnie jesteśmy w stanie bez problemu zaproponować pyszną lodową alternatywę także dla wegan oraz osób z nietolerancja laktozy. Przedstawiamy przepis na pyszne domowe lody bananowe. Kilka dojrzałych bananów obierz i pokrój na plasterki, rozłóż równomiernie na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i umieść w zamrażalniku na 3 godziny. Zmrożone banany należy zblendować ze szklanką ostudzonej kawy, kakao lub dowolnego roślinnego mleka, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj miód lub cukier do smaku. Jeśli lody wciąż są zbyt płynne, ponownie umieść je na kilkanaście minut w zamrażalniku. **Sorbety – niskokaloryczne słodycze** Sorbety to pyszna i odświeżająca opcja na lodowy deser, także dla osób na diecie niskokalorycznej. Sorbet mówiąc wprost, to po prostu mieszanka wody, cukru plus co najmniej 25% owoców. To właśnie one sprawiają, że sorbety są tak pyszne, a przy okazji mają dużo więcej witamin niż lody. Nie zawierają także tłuszczu, a ich intensywnie owocowy smak przysparza im wielu zwolenników. Sorbety docenią także osoby na diecie niskokalorycznej. Taki pyszny owocowy sorbet łatwo uzyskasz przy pomocy miksera lub blendera z 500 g owoców (obranych i oczyszczonych), soku z połowy cytryny, 100 g cukru i 250 ml wody. Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia. Ostudź syrop, wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do miksera. Dodaj owoce i zblenduj wszystko, a następnie umieść w zamrażalniku. Sorbety można robić ze wszelkich rodzajów owoców uzyskując swoje ulubione, oryginalne kompozycje smakowe. Sorbet możesz także doprawić przyprawami i ziołami, np. czerwonym pieprzem, bazylią lub rozmarynem.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły