Kuchnia z jeżem w tle

Kuchnia z jeżem w tle

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Kultura romska, jak i sami Romowie budzą wiele emocji . Z jednej strony widzimy wolne „cygańskie” życie i wróżby, z drugiej respektowanie surowych zwyczajów, podyktowane wielowiekową tradycją.
Niepisany Kodeks Zakazów Obyczajowych bardzo wyraźnie określa granice zachowań codziennego życia Cyganów. Wśród tych zakazów są także te dotyczące kuchni, np. przyrządzanie posiłków jest czynnością, w której obowiązuje Cygankę szczególna czystość i dbałość o higienę pożywienia, do mycia mięsa i drobiu służą specjalne naczynia, a garnki są czyszczone aż do blasku. I chociaż gotowaniem zajmują się wyłącznie kobiety, to nie mają one prawa zasiadać do posiłku z mężczyznami. Jedzą osobno, zazwyczaj dopiero wtedy, kiedy mężowie i bracia już się nasycą. Kuchnia cygańska wiele swoich smaków zapożyczyła z kuchni bałkańskiej. Najczęściej spotykaną potrawą mięsną w wędrownych taborach jest gotowana kura i rosół, a także… gotowany jeż. Popularna jest także zupa z pokrzyw, kwaśny barszcz z wiśni gotowany na mięsie oraz barszcz zaprawiany kwasem mrówkowym czy dania z grzybów. Bezwzględnie niedozwolonym pożywieniem jest mięso końskie i psie. Warto dowiedzieć się czegoś więcej o tej pięknej kulturze i niecodziennych zwyczajach. Najlepszą okazją ku temu może być 8 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Romów.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły