Kuchnia z jeżem w tle
gosia78
8/9/2017
ok. 1 min
Kultura romska, jak i sami Romowie budzą wiele emocji . Z jednej strony widzimy wolne „cygańskie” życie i wróżby, z drugiej respektowanie surowych zwyczajów, podyktowane wielowiekową tradycją.
Niepisany Kodeks Zakazów Obyczajowych bardzo wyraźnie określa granice
zachowań codziennego życia Cyganów. Wśród tych zakazów są także te
dotyczące kuchni, np. przyrządzanie posiłków jest czynnością, w której
obowiązuje Cygankę szczególna czystość i dbałość o higienę pożywienia,
do mycia mięsa i drobiu służą specjalne naczynia, a garnki są czyszczone
aż do blasku. I chociaż gotowaniem zajmują się wyłącznie kobiety, to nie
mają one prawa zasiadać do posiłku z mężczyznami. Jedzą osobno,
zazwyczaj dopiero wtedy, kiedy mężowie i bracia już się nasycą.
Kuchnia cygańska wiele swoich smaków zapożyczyła z kuchni bałkańskiej.
Najczęściej spotykaną potrawą mięsną w wędrownych taborach jest gotowana
kura i rosół, a także… gotowany jeż. Popularna jest także zupa z
pokrzyw, kwaśny barszcz z wiśni gotowany na mięsie oraz barszcz
zaprawiany kwasem mrówkowym czy dania z grzybów. Bezwzględnie
niedozwolonym pożywieniem jest mięso końskie i psie.
Warto dowiedzieć się czegoś więcej o tej pięknej kulturze i
niecodziennych zwyczajach. Najlepszą okazją ku temu może być 8 kwietnia
- Międzynarodowy Dzień Romów.