Kuchenne porady dla każdego

Kuchenne porady dla każdego

m7

2/16/2018

ok. 3 min


Kiedyś wiedza przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Babcie dzieliły się nią ze swoimi córkami, a naszymi mamami. Następnie cennymi wskazówkami obdarowywane było kolejne pokolenie - w myśl zasady, czym skorupka za młodu nasiąknie… tym lepszą strawę przygotuje. Dzisiaj takich rad zazwyczaj szukamy w Internecie, gdzie roi się od tzw. kitchen life-hacków. Poniżej przedstawiamy garść wskazówek, które ułatwią nam życie w kuchni.
**Nieświeża jajecznica? Nigdy więcej!** Czasami jeden szczegół potrafi popsućcałe danie. Czy chociaż raz w życiu nie zdarzyło się Wam, że jajecznica była,delikatnie mówiąc, nieświeża? No właśnie. Jedno przeterminowane jajko mogłozepsuć nam całe śniadanie. Jak zatem sprawdzić, czy jajko nadaje się do spożycia?To proste! Wystarczy włożyć je do wody i sprawdzić, jak się w niej zachowuje.Jeśli jajko leży spokojnie na dnie, to możemy bez obaw rozbić je na patelni. Wprzypadku, gdy unosi się ono na powierzchni, pewne jest, że data jego spożycianiestety upłynęła. Im jajko jest starsze tym więcej powietrza przedostaje sięprzez pory w skorupce i tym samym jest ono lżejsze. Jeśli od zakupu jajekminęło ponad 10 dni, warto sprawdzić powyższą metodę. **Ryba z grilla** W tym momencie raczej niewielumyśli o grillu, ale warto zaopatrzyć się w wiedzę, która przyda się nam wcieplejsze dni. Problem z rybą jest taki, że łatwo ją podczas grillowaniazepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, a przywarta do rusztu ryba rozpada się nakawałki, a mięso bogate w białko i zdrowe tłuszcze ląduje pośród rozżarzonegobrykietu. Istnieje jednak genialny w swej prostocie sposób, aby takim sytuacjomzapobiec i nie chodzi o wykorzystanie folii aluminiowej. Dużo lepszymrozwiązaniem będzie położenie ryby na plasterkach cytryny. Dzięki temu nie zmarnujemymięsa, gdyż zachowa ono swoją strukturę i nie przypali się. Dodatkowo rybazostanie wzbogacona kwaskowym aromatem cytrusów. **Świeża zielenina na dłużej** Zielone warzywa to jeden zpodstawowych składników większości diet… i bardzo dobrze, gdyż są one bardzozdrowe! Rośliny zawierające duże ilości chlorofilu są bogate w magnez, potas,żelazo, błonnik, kwas foliowy, luteinę, a także witaminy C i K. Spożywając je,wspomagamy m.in. układ krwionośny czy poziom cukru we krwi. Ponadto zielonewarzywa mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz ułatwiają trawienie. Jak więcsprawić, aby służyły nam jak najdłużej? Jednym ze sposobów jest włożenieświeżej (i suchej!) zieleniny do szczelnie zawiniętych plastikowych woreczków.Drugim rozwiązaniem jest natomiast nakrycie naczynia z warzywami papierowymręcznikiem, który wchłonie wilgoć odpowiedzialną za więdnięcie, a następnieowinięcie go folią śniadaniową. Co więcej, istnieje takżeskuteczny sposób na zachowanie aromatu ziół. Wystarczy, że włoży się je dopojemnika na lód, zaleje oliwą z oliwek i włoży do zamrażarki. Zabieg tenpozwoli na utrzymanie ziół w świeżości na bardzo długo. **Całe to mrożenie** Pozostając w temacie świeżości,wielu z was pewnie zadawało sobie pytanie, jak długo można przechowywaćzamrożone produkty. Śpieszymy z pomocą! Najkrócej, bo nie dłużej niż 2miesiące, można mrozić kiełbasę i podobne produkty mięsne. Nieco dłużejprzydatne do spożycia są ryby. W zależności od gatunku można przechowywać je wzamrażalce od 2 do 6 miesięcy. Steki czy drób mogą spoczywać w niskichtemperaturach aż do roku, tak samo zresztą jak chleb, owoce oraz niektórewarzywa. Jeśli chodzi o produkty garmażeryjne, czyli popularne na przykładpopularne krokiety, to powinniśmy spożyć je najpóźniej po 4 miesiąca odwstawienia do zamrażalnika. **Kipiący problem** Kipienie to powszechny problem.Można jednak temu nieszczęsnemu kipieniu mleka łatwo zapobiec. W pomocąprzychodzi najzwyklejsza na świecie drewniana łyżka. Gdy gotujemy mleko,następuje proces jego parowania i z tego powodu tworzy się gruba warstwazłożona z białka i lipidów. W pewnym momencie jest ona na tyle duża, żeeksploduje, a kuchenkę pochłania biała piania i towarzyszące jej płomienie.Jeśli jednak do garnka włożymy wcześniej wspomnianą łyżkę, to złamie onanapięcie powierzchniowe, a para wodna w spokoju będzie mogła ulatniać się znaczynia.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły