Kasztanowe delicje

Kasztanowe delicje

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Znane od wieków kasztany jadalne nie zrobiły furory na polskich stołach. Mogłoby dojść do kulinarnej ekspansji Castanea sativa, gdyby w naszym codziennym menu nie pojawiły się ziemniaki i zboże, które wyparły lekkostrawne i sycące kasztanowe dania.
Początkowo kasztany były używane jako lekarstwo. Już rzymski lekarz, Galen, zalecał je jako specyfik na trucizny i lek na wściekliznę. Z czasem odkryto, że kasztany można suszyć, przetwarzać, a z kasztanowej mączki piec „drewniany chleb”, przygotowywać makarony i dodawać do zup. Po pewnym czasie, mniej więcej w XVI wieku, po kasztany sięgnęli kucharze arystokracji wyczarowując takie specjały, jak: kasztany karmelizowane w syropie z wanilią, kasztanowo-dyniowe zupy i pierożki ravioli, kasztanowe konfitury i ciasta, budynie, omlety, naleśniki, a nawet kasztanową kawę! Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. W Niemczech popularna jest zupa kasztanowa, a Węgrzy i Słowacy zajadają się przetartą masą kasztanową świeżą albo mrożoną, używaną do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do wyrobów cukierniczych i mięs. Czas zbioru kasztanów przypada na koniec października. Do tej pory w Katalonii pieczone kasztany stanowią główną atrakcję biesiad, które odprawiane są z okazji dnia Wszystkich Świętych. Z pieczonymi kasztanami i jedzeniem typu „street food” nieodmiennie kojarzą się ulice Nowego Jorku i francuski plac Pigalle. Zresztą, Francuzi stali się kasztanowymi ekspertami, wyodrębnili odmiany uliczne „chataigne” do pieczenia oraz ekskluzywne, delikatne „marron” używane do wyrobu słodyczy. Co myślicie o tym, aby w naszych jesiennych spiżarniach znalazł się koszyk jadalnych kasztanów, jako przekąska na coraz dłuższe wieczory?
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły