Karnawał
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Po świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze przychodzi Nowy Rok. A pierwszy jego miesiąc to miesiąc karnawałowego szaleństwa, poprzedzającego wielki post i trwającego do środy popielcowej. Czas karnawału to czas różnego rodzaju przyjęć, imprez i zabaw.
W karnawale imprezy organizowane są na całym świecie; w Wenecji, Londynie, Kolonii, na Wyspach Kanaryjskich ale najbardziej znany na całym świecie, najbardziej spektakularny i kolorowy spektakl odbywa sięw Rio de Janeiro w Brazylii. Ta największa tego typu impreza przyciąga tysiące turystów. Na ulicach pełnych muzyki i radości mnóstwo kolorów i kształtów, bębnów i egzotycznych instrumentów, tancerzy i prawdziwe szaleństwo. Wszyscy podziwiają rywalizujące ze sobą brazylijskie szkoły samby, które do karnawału przygotowują się cały rok. W gorącym rytmiesamby bawią się tysiące uśmiechniętych ludzi. Tak wygląda największa atrakcja turystyczna Brazylii a jak karnawał wygląda w Polsce? W Polsce nie świętujemy tak hucznie jak w Brazylii i nie świętujemy tak, jakś więtowało się dawniej ale dla wielu z nas karnawał to ważny okres w kalendarzu, okazja do zabawy w gronie przyjaciół i słodkiego szaleństwa.
Według niektórych czas karnawałowych zabaw rozpoczyna już Sylwester i jest on jedną z ważniejszych i długo oczekiwanych imprez w roku. Nawet jeśli starego roku nie żegnamy na balu z wystawną kolacją to Sylwester w domu też może być wymarzonym Sylwestrem. Organizując domową imprezę musimy zadbać o odpowiednią dekorację, oryginalne menu i wyśmienite drinki. Karnawał w zależności od upodobań i możliwości też spędzamy w różny sposób. Można świętować na balach, imprezach albo w domu ze znajomymi organizując szaloną zabawę. Przygotowując menu na taką imprezę musimy pamiętać, że czas karnawałowych zabaw to czas na lekkie jedzenie dlatego dania nie muszą być wykwintne wystarczy, że będą różnorodne,smaczne i kolorowe. Ważne jest, by potrawy nie tylko dobrze smakowały ale i wyglądały. Na przyjęcie możemy przygotować coś nowoczesnego i lekkiego np. koreczki, szaszłyki i szybkie sałatki, jako dodatki marynowane grzybki i warzywa, świetnie sprawdzą się też półmiski z wędlinami i serami. Smaczne i lekkie potrawy wprawią gości w dobry nastrój i delektować się nimi będzie można bez wyrzutów sumienia. Musimy jednak pamiętać, że choć potrawy powinny być lekkie, proste i szybkie w przygotowaniu to na zabawie nie może zabraknąć ciepłego dania. Takim ciepłym posiłkiem może być lazagne, zapiekanka makaronowa, gulasz. W karnawale nie można zapomnieć też o pączkach, które stały się już polską tradycją w tłusty czwartek. Na przyjęcie można przygotować faworki iróże karnawałowe.
Czas karnawału to czas, w którym możemy oddać się szaleństwu wspólnego gotowania więc gotujmy ze znajomymi i eksperymentujmy. Niech przygotowane potrawy staną się dopełnieniem udanych zabaw karnawałowych.Nie trzeba wiele by zamienić zimne styczniowe dni na gorące, szalone noce i przy rytmach samby poczuć się jak w Rio.