Jesienny bukiet warzyw i owoców

Jesienny bukiet warzyw i owoców

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Szaroburo i ponuro? Na pewno nie w kuchni, w której rządzi sezonowość! Wystarczy doza pysznych pomysłów od Lubelli oraz szybki rzut oka na ofertę dostawców warzyw i owoców. Jesienna aura może być naprawdę inspirująca!
Naturalny rytm roku nie oznacza, że wraz z zakończeniem lata musimy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców. Warto wybierać te, które wolą chłodniejsze miesiące – a nie ma ich wcale tak mało, jak mogłoby się wydawać. Jakie warzywa wybrać i włączyć do swojego menu? Przede wszystkim warto postawić na rodzinę dyniowatych, do których należy oczywiście najbardziej znana dynia w różnych jej odmianach oraz inni przedstawiciele: cukinia bądź też patison. Świetnym pomysłem na jesienną porę będą więc sycące dania właśnie z dynią w roli głównej, na przykład szybkie [**penne z dynią i cynamonem.**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/penne-z-dynia-i-cynamonem) Dla wyrazistego i intensywnego smaku dyni idealną przeciwwagą będzie delikatna cukinia. Możesz użyć jej do przyrządzenia pysznych [**łazanek**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/lazanki-z-cukinia), [**kokardek w towarzystwie łososia**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-cukinia-i-lososiem) lub fantazyjnych [**minilasagne**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/mini-lasagne-z-cukinia-13089). Grillowana w piekarniku lub na patelni cukinia to również pyszny dodatek do [**makaronu z pomidorami i parmezanem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-z-cukinia) lub do [**świdrów z ciecierzycą i pieczarkami**.](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/swidry-z-cieciorka-pieczarkami-i-grillowana-cukinia) Jesienną porą, w królewskiej parze z dynią, rządzi szlachetny bakłażan. Idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania oraz duszenia w makaronowo-warzywnych kompozycjach. Warto zatem przygotować pyszne makaronowe danie z tym warzywem, np.[**spaghetti z pomidorami i ricottą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/wstazki-z-baklazanem), **[śmietanową zapiekankę ze świderkami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zapiekany-makaron-z-baklazanami-i-bazylia-1)** lub **[pióra z serem owczym i tymiankiem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-zapiekany-z-baklazanami-i-tymiankiem-1).** A może bakłażan w wersji grillowanej? [**Uszka z warzywami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-uszka-z-grillowanymi-warzywami) lub [**sałatka z kolorowymi rurkami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-z-grillowanymi-warzywami-13089)przywołają wspomnienia wakacyjnych chwil spędzonych przy grillu! W jesiennej kuchni swoje miejsce powinien również znaleźć burak, który smakuje wręcz wybornie w [**sałatce z oscypkiem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem) lub w wersji zapieczonej, np. z [**klopsikami z kaszą**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/klopsiki-z-kasza-pszenna-i-pieczonymi-burakami-13089). Ta złota pora roku to nie tylko warzywa! Nie zapominajmy o jabłkach, śliwkach i gruszkach, które w tym czasie mają swój najlepszy okres. Jabłka świetnie sprawdzą się w połączeniu z królową uroczystych kolacji – **[kaczką](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kaczka-z-jablkami-5).** Na deser niezastąpiona, pełnoziarnista [**babka z gruszką**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarnista-babka-z-gruszka-jablkami-i-lukrem-malinowym) lub puszyste [**racuchy**,](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/racuchy-13089) dzięki którym myślami powracamy do dzieciństwa. Amatorzy **[knedli](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/knedle-ze-sliwkami-8)** z pewnością zakochają się w tych z dodatkiem śliwek. Wczesną jesienią sięgnijmy także po maliny, które idealnie pasują do sycącego [**makaronu.**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-kolanka-z-bulka-tarta-oraz-owocami) Na dłuższą chwilę należy pochylić się również nad bardzo niedocenianym warzywem, którym jest jarmuż, czyli odmiana kapusty o charakterystycznych długich, pomarszczonych liściach. Jarmuż podany w postaci [**sałatki** **z brukselką i pesto orzechowym**](http://salatka-z-kokardkami-listkami-brukselki-jarmuzem-i-pesto-z-orzechami-arachidowymi) z pewnością znajdzie wielu zwolenników! Okazuje się więc, że jesienny bukiet warzyw i owoców jest nie tylko obfity, ale również kolorowy i smaczny. Bo przecież każda pora jest dobra, by odnaleźć pyszne kulinarne inspiracje!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły