Jesienny bukiet warzyw i owoców
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Szaroburo i ponuro? Na pewno nie w kuchni, w której rządzi sezonowość! Wystarczy doza pysznych pomysłów od Lubelli oraz szybki rzut oka na ofertę dostawców warzyw i owoców. Jesienna aura może być naprawdę inspirująca!
Naturalny rytm roku nie oznacza, że wraz z zakończeniem lata musimy
rezygnować ze świeżych warzyw i owoców. Warto wybierać te, które wolą
chłodniejsze miesiące – a nie ma ich wcale tak mało, jak mogłoby się
wydawać. Jakie warzywa wybrać i włączyć do swojego menu? Przede
wszystkim warto postawić na rodzinę dyniowatych, do których należy
oczywiście najbardziej znana dynia w różnych jej odmianach oraz inni
przedstawiciele: cukinia bądź też patison. Świetnym pomysłem na jesienną
porę będą więc sycące dania właśnie z dynią w roli głównej, na przykład
szybkie [**penne z dynią i
cynamonem.**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/penne-z-dynia-i-cynamonem)
Dla wyrazistego i intensywnego smaku dyni idealną przeciwwagą będzie
delikatna cukinia. Możesz użyć jej do przyrządzenia pysznych
[**łazanek**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/lazanki-z-cukinia),
[**kokardek w towarzystwie
łososia**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-cukinia-i-lososiem)
lub fantazyjnych
[**minilasagne**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/mini-lasagne-z-cukinia-13089).
Grillowana w piekarniku lub na patelni cukinia to również pyszny dodatek
do [**makaronu z pomidorami i
parmezanem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-z-cukinia)
lub do [**świdrów z ciecierzycą i
pieczarkami**.](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/swidry-z-cieciorka-pieczarkami-i-grillowana-cukinia)
Jesienną porą, w królewskiej parze z dynią, rządzi szlachetny bakłażan.
Idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania oraz duszenia w
makaronowo-warzywnych kompozycjach. Warto zatem przygotować pyszne
makaronowe danie z tym warzywem, np.[**spaghetti z pomidorami i
ricottą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/wstazki-z-baklazanem),
**[śmietanową zapiekankę ze
świderkami](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zapiekany-makaron-z-baklazanami-i-bazylia-1)**
lub **[pióra z serem owczym i
tymiankiem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-zapiekany-z-baklazanami-i-tymiankiem-1).**
A może bakłażan w wersji grillowanej? [**Uszka z
warzywami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-uszka-z-grillowanymi-warzywami)
lub [**sałatka z kolorowymi
rurkami**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-z-grillowanymi-warzywami-13089)przywołają
wspomnienia wakacyjnych chwil spędzonych przy grillu!
W jesiennej kuchni swoje miejsce powinien również znaleźć burak, który
smakuje wręcz wybornie w [**sałatce z
oscypkiem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/buraczana-salatka-z-oscypkiem)
lub w wersji zapieczonej, np. z [**klopsikami z
kaszą**](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/klopsiki-z-kasza-pszenna-i-pieczonymi-burakami-13089).
Ta złota pora roku to nie tylko warzywa! Nie zapominajmy o jabłkach,
śliwkach i gruszkach, które w tym czasie mają swój najlepszy okres.
Jabłka świetnie sprawdzą się w połączeniu z królową uroczystych kolacji
–
**[kaczką](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kaczka-z-jablkami-5).**
Na deser niezastąpiona, pełnoziarnista [**babka z
gruszką**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pelnoziarnista-babka-z-gruszka-jablkami-i-lukrem-malinowym)
lub puszyste
[**racuchy**,](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/racuchy-13089)
dzięki którym myślami powracamy do dzieciństwa. Amatorzy
**[knedli](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/knedle-ze-sliwkami-8)**
z pewnością zakochają się w tych z dodatkiem śliwek.
Wczesną jesienią sięgnijmy także po maliny, które idealnie pasują do
sycącego
[**makaronu.**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/makaron-kolanka-z-bulka-tarta-oraz-owocami)
Na dłuższą chwilę należy pochylić się również nad bardzo niedocenianym
warzywem, którym jest jarmuż, czyli odmiana kapusty o
charakterystycznych długich, pomarszczonych liściach. Jarmuż podany w
postaci [**sałatki** **z brukselką i pesto
orzechowym**](http://salatka-z-kokardkami-listkami-brukselki-jarmuzem-i-pesto-z-orzechami-arachidowymi)
z pewnością znajdzie wielu zwolenników! Okazuje się więc, że jesienny
bukiet warzyw i owoców jest nie tylko obfity, ale również kolorowy i
smaczny. Bo przecież każda pora jest dobra, by odnaleźć pyszne kulinarne
inspiracje!