Jesienne potrawy – przepisy na rozgrzewające dania
m7
1/22/2018
ok. 3 min
Wyjątkowo piękna, złota jesień to wymagający czas dla naszego organizmu. Niższe temperatury na zewnątrz, chłodne powiewy wiatru sprawiają, że nawet krótki pobyt na dworze wychładza nasze ciało, a to niestety wpływa na nasze samopoczucie i zwiększa szansę na przeziębienie. Aby ustrzec się przed negatywnym wpływem jesieni na nasze zdrowie warto zadbać o odpowiednią dietę. Rozgrzewające potrawy to świetne rozwiązanie na chłodne dni. Zwłaszcza o tej porze roku, warto znać przepisy na ciepłe dania, które sprawią, że nawet długi spacer będzie wyłącznie przyjemnością.
## Rozgrzewająca moc korzennych przypraw
Obiady to najważniejsza część naszej jesiennej diety. O tej porze roku warto wykorzystać rozgrzewające walory korzennych przypraw i dodawać je do ciepłych dań i nie tylko.
Przyprawy te, oprócz swoich smakowych właściwości mają także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Goździki idealnie podkreślą smak potraw z kapustą oraz potraw mięsnych. Nadają się jako dodatek do [gorącej herbaty z syropem z dzikiej róży](https://uwielbiam.pl/przepis/herbata-rozgrzewajaca-z-syropem-z-dzikiej-rozy), kompotów czy [grzanego wina](https://uwielbiam.pl/przepis/wino-grzane). Ponadto poprawią nasze trawienie i wpłyną kojąco na niestrawność. Mają także działanie odkażające.
Kolejną przyprawą wartą zastosowania w chłodne dni jest gałka muszkatołowa. Utartą gałką możemy przyprawić kremy, ciasta (np. [ciasto z kalarepką i szpinakiem](https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-z-kalarepka-i-szpinakiem)) lub kompoty. Możemy ją także dodać do pieczonych warzyw i owoców oraz mięs. [Grzaniec](https://uwielbiam.pl/przepis/grzaniec-malinowy) malinowy przyprawiony gałką muszkatołową i goździkami aromatycznie pachnie, znakomicie smakuje i solidnie nas rozgrzeje.
Jesienne posiłki warto wzbogacać również o kurkumę i cynamon. Kurkuma przyczynia się do poprawy trawienia i pomaga w walce z problemami żołądkowymi, ale także barwi potrawy na złoty kolor, wspomagając apetyt. Kurkumę można dodać do ryżu (np. [w postaci risotto](https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-2)), jaj na twardo czy kremowych zup. Owocom morza nadaje specyficznego, korzennego smaku.
Cynamon to bardzo aromatyczna przyprawa. Dobrze komponuje się z czosnkiem i gałką muszkatołową. Podobnie jak kurkuma poprawi nasz apetyt i korzystnie wpłynie na trawienie. Cynamon nadaje się zwłaszcza do jesiennych dań na słodko, ale także jako przyprawa do ryb, warzyw, marynat a nawet kawy.
## Dynia, czyli jesienna bania
Jednym z sezonowych warzyw, które dostępne są jesienią jest dynia. Prozdrowotne właściwości dyni (w niektórych rejonach Polski zwanej banią) zna już chyba każdy. Warzywo to, jest na tyle uniwersalne, że można z niego przyrządzić smaczne jesienne obiady, ale również dania oraz słodkie desery. Dynia jest również, jednym z ulubionych dodatków do mleka w diecie dla dzieci. Na dania obiadowe, godna polecenia [jest zupa krem z dyni z fasolą](https://uwielbiam.pl/przepis/dyniowa-z-fasola-2), dyniowe puree lub [naleśniki z dynią, serkiem ricotta i syropem klonowym](https://uwielbiam.pl/przepis/nalesniki-z-dynia-serkiem-ricotta-i-syropem-klonowym), które są smaczną i zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oczywiście potrawy te warto przyprawić cynamonem lub innymi korzennymi przyprawami.
W przypadku dań słodkich, dynia świetnie sprawdzi się jako jeden z głównych składników ciast (zwłaszcza serników), [dżemów](https://uwielbiam.pl/przepis/dzem-z-dyni) z dyni, czy deserów takich jak choćby [dyniowo-cynamonowe gofry z serkiem i dżemem cytrusowym](https://uwielbiam.pl/przepis/dyniowo-cynamonowe-gofry-z-serkiem-i-dzemem-cytrusowym). Idealnym pomysłem będą także [ciasteczka z pestkami z dyni i słonecznika](https://uwielbiam.pl/przepis/ciasteczka-z-pestkami-dyni-i-slonecznika), natomiast fani gorzkiej czekolady z pewnością docenią pyszne brownie z dynią
Zwłaszcza jesienią nasz organizm potrzebuje zdrowej energii od rana. O tej porze roku, szczególną uwagę warto poświęcić naszym śniadaniom. Zdrowe, a zarazem smaczne jesienne śniadania można przyrządzać na słodko jak i tradycyjnie. Tu znów, zwłaszcza w wersji na słodko, przychodzą dania z dyni jak wspomniane wcześniej [dyniowe naleśniki](https://uwielbiam.pl/przepis/nalesniki-z-dynia-serkiem-ricotta-i-syropem-klonowym), czy kanapki z ciemnego pieczywa z przepyszną [marmoladą dyniowo-jabłkową z imbirem.](https://uwielbiam.pl/przepis/marmolada-dyniowo-jablkowa-z-imbirem) Na śniadanie można także zaserwować potrawy z „owocami jesieni” czyli grzybami. Maślaki świetnie [pasują do jajecznicy](https://uwielbiam.pl/przepis/jajecznica-z-maslakami). Równie pyszna okaże się także [jajecznica z kurkami](https://uwielbiam.pl/przepis/jajecznica-z-kurkami-2).
Dania przyrządzane jesienią powinny być bogate nie tylko w substancje odżywcze wspomagające odporność, ale także składniki, które od wewnątrz rozgrzeją nasz organizm i poprawią krążenie. Dzięki spożywaniu takich potraw, jesień nie będzie już nam się kojarzyć z przeszywającym chłodem i przygnębiającą pogodą.