Jej wysokość dynia
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Jesienna pora w kuchni kojarzy się jednoznacznie – z pomarańczową królową wszystkich warzyw: dynią. Nie tylko w Halloween, ale i podczas całego okresu poprzedzającego zimę warto włączyć ją do codziennej diety. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Bogactwo zaklęte w naturze
Dynia to roślina z rodziny dyniowatych. Znane są różne jej odmiany, np.
dynia olbrzymia, dynia piżmowa bądź też dynia zwyczajna. Niektóre
gatunki są uprawiane także w celach ozdobnych. Jednak nie tylko sam owoc
jest doskonałym składnikiem naszej diety. Powszechnie ceni się również
pestki dyni i wyrabiany z nich olej.
Dynia może być podawana w różnej formie, doskonale sprawdzi się w wersji
pieczonej, duszonej, a także w postaci przetworów. Z jej miąższu można
przygotować purée, jako dodatek do dań, lub bazę zupy – dynia smakuje
świetnie zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To warzywo, które
świetnie komponuje się z makaronem jako propozycja obiadowa – warto
skontrastować jej smak z innymi składnikami, np. w postaci [**dyniowej
zapiekanki z
kiełbasą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/dyniowa-zapiekanka-z-kielbasa).
Z dyni można przygotować również rozgrzewającą [**zupę
krem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/krem-z-dyni-2), która
dzięki dodatkowi makaronu Lubella Jajeczna będzie posiłkiem idealnym na
chłodniejsze dni. Wyjątkowy, łagodny smak dyni świetnie sprawdza się
także w orientalnych połączeniach, np. w kompozycji **[penne ze
śmietanowym sosem i
cynamonem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/penne-z-dynia-i-cynamonem).**
Zdrowie to pestka!
Pamiętaj, by nie pozbywać się pestek dyni, gdy wybierasz z niej miąższ!
To idealny dodatek do sałatek i przekąsek. Możesz dodać je do
[**kokardek z łososiem w kremowym
sosie**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie),
[**sałatki z penne i
rukolą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-penne-z-rukola).
Pestki dyni nadają potrawom charakteru i wzbogacają je w składniki
odżywcze. Zarówno pestki, jak i cała dynia, to dary natury, które w
kuchni – nie tylko jesienią – są nieocenione!
Po pysznym obiedzie czas na deser! Możliwości dyni są nieskończone,
dlatego warto ją także przygotować na słodko – np. [**w wersji
zapieczonej**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pieczona-dynia)
lub jako bazę do ciast i deserów. Ciekawą alternatywą okaże się również
skorzystanie z wcześniej zasuszonych pestek dyni, które z pewnością będą
urozmaiceniem najprostszych
**[ciasteczek](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciasteczka-z-pestkami-dyni-i-slonecznika).**
Wydrążoną i oczyszczoną dynię możemy wykorzystać także do mniej
kulinarnych celów. Podświetlona od wewnątrz świecami stanie się piękną
ozdobą naszego domu. Warto pamiętać o tym, by wycięte miejsca posmarować
olejem spożywczym – to wydłuży jej żywotność, dynia nie sczernieje. Dno
i nacięcia nasmarowane, np. cynamonem, sprawią, że piękny zapach będzie
unosił się w całym mieszkaniu!
Innym sposobem na wykorzystanie wydrążonej dyni może być potraktowanie
jej jako naturalnej miseczki do dyniowej zupy lub jesiennej sałatki. Do
tego celu powinniśmy wybrać małe, kształtne okazy, które są
wystarczająco stabilne. Ten sposób z pewnością mile zaskoczy gości,
którzy zasiądą do stołu. Dla fanów tego rozwiązania mamy jeszcze jedną
propozycję – wydrążona skorupa może stać się piękną donicą dla
jesiennych kwiatów.