Jej wysokość dynia

Jej wysokość dynia

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Jesienna pora w kuchni kojarzy się jednoznacznie – z pomarańczową królową wszystkich warzyw: dynią. Nie tylko w Halloween, ale i podczas całego okresu poprzedzającego zimę warto włączyć ją do codziennej diety. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Bogactwo zaklęte w naturze Dynia to roślina z rodziny dyniowatych. Znane są różne jej odmiany, np. dynia olbrzymia, dynia piżmowa bądź też dynia zwyczajna. Niektóre gatunki są uprawiane także w celach ozdobnych. Jednak nie tylko sam owoc jest doskonałym składnikiem naszej diety. Powszechnie ceni się również pestki dyni i wyrabiany z nich olej. Dynia może być podawana w różnej formie, doskonale sprawdzi się w wersji pieczonej, duszonej, a także w postaci przetworów. Z jej miąższu można przygotować purée, jako dodatek do dań, lub bazę zupy – dynia smakuje świetnie zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. To warzywo, które świetnie komponuje się z makaronem jako propozycja obiadowa – warto skontrastować jej smak z innymi składnikami, np. w postaci [**dyniowej zapiekanki z kiełbasą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/dyniowa-zapiekanka-z-kielbasa). Z dyni można przygotować również rozgrzewającą [**zupę krem**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/krem-z-dyni-2), która dzięki dodatkowi makaronu Lubella Jajeczna będzie posiłkiem idealnym na chłodniejsze dni. Wyjątkowy, łagodny smak dyni świetnie sprawdza się także w orientalnych połączeniach, np. w kompozycji **[penne ze śmietanowym sosem i cynamonem](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/penne-z-dynia-i-cynamonem).** Zdrowie to pestka! Pamiętaj, by nie pozbywać się pestek dyni, gdy wybierasz z niej miąższ! To idealny dodatek do sałatek i przekąsek. Możesz dodać je do [**kokardek z łososiem w kremowym sosie**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/kokardki-z-lososiem-w-kremowym-sosie), [**sałatki z penne i rukolą**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/salatka-makaronowa-penne-z-rukola). Pestki dyni nadają potrawom charakteru i wzbogacają je w składniki odżywcze. Zarówno pestki, jak i cała dynia, to dary natury, które w kuchni – nie tylko jesienią – są nieocenione! Po pysznym obiedzie czas na deser! Możliwości dyni są nieskończone, dlatego warto ją także przygotować na słodko – np. [**w wersji zapieczonej**](http://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pieczona-dynia) lub jako bazę do ciast i deserów. Ciekawą alternatywą okaże się również skorzystanie z wcześniej zasuszonych pestek dyni, które z pewnością będą urozmaiceniem najprostszych **[ciasteczek](https://uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciasteczka-z-pestkami-dyni-i-slonecznika).** Wydrążoną i oczyszczoną dynię możemy wykorzystać także do mniej kulinarnych celów. Podświetlona od wewnątrz świecami stanie się piękną ozdobą naszego domu. Warto pamiętać o tym, by wycięte miejsca posmarować olejem spożywczym – to wydłuży jej żywotność, dynia nie sczernieje. Dno i nacięcia nasmarowane, np. cynamonem, sprawią, że piękny zapach będzie unosił się w całym mieszkaniu! Innym sposobem na wykorzystanie wydrążonej dyni może być potraktowanie jej jako naturalnej miseczki do dyniowej zupy lub jesiennej sałatki. Do tego celu powinniśmy wybrać małe, kształtne okazy, które są wystarczająco stabilne. Ten sposób z pewnością mile zaskoczy gości, którzy zasiądą do stołu. Dla fanów tego rozwiązania mamy jeszcze jedną propozycję – wydrążona skorupa może stać się piękną donicą dla jesiennych kwiatów. 
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły