Jasna strona czarnuszki. Poznaj ją koniecznie!

Jasna strona czarnuszki. Poznaj ją koniecznie!

formularz

6/9/2018

ok. 2 min


Co kryje się pod tą niecodzienną nazwą? Skąd wzięła się czarnuszka i dlaczego zyskała taką sławę? Przyjrzyjmy się bliżej tym małym nasionkom i sprawdźmy, co w trawie piszczy.
**Czym właściwie jest czarnuszka?** To zwyczajowa nazwa kminku czarnego i ziół benedykta. Stosowana jako przyprawa do potraw ciężkostrawnych w celu zniwelowania objawów niestrawności. **Jak smakują zioła benedykta?** Przyprawa aromatem zbliżona jest do oregano. Ma gorzkawy smak z nutą ostrości, przez co może być używana jako zamiennik pieprzu. **Jakie ma właściwości?** Już przed naszą erą stosowano czarnuszkę jako środek na ukąszenia węży, wysypki czy przeziębienia. Dzisiaj stosuje się ją również na trądzik i inne stany zapalne. Kmin czarny wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe. To przede wszystkim dzięki tym ostatnim pozwolił odkryć się na nowo i jest używany współcześnie. **Metody stosowania czarnuszki** Chcąc wzbogacić nasze potrawy tą zdrowotną przyprawą, po prostu użyjmy jej jako zamiennika bądź wsparcie dla pieprzu. Nie przesadźmy jednak, gdyż goryczka kminu w dużej ilości może przeważyć i zupełnie zmienić smak dania. Popularny jest również olej z czarnuszki, który pozwala na szybkie przenikanie zdrowych składników do organizmu. W trosce o naszą kondycję możemy zaczynać każdy dzień od łyżki tego oleju lub po prostu użyć go jako dodatku do ulubionej sałatki. Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie jest odpowiedni do smażenia. Może stanowić składnik potraw podawanych wyłącznie na zimno. Kiedy już wiesz, jak wiele zalet ma czarnuszka, nie czekaj – wprowadź ją na stałe do swojej diety i ciesz się zdrowiem!
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły