Jak zacząć być pysznym minimalistą, czyli niemarnowanie jedzenia dla początkujących
lubella
2/11/2019
ok. 5 min
O minimalizmie napisano już i powiedziano maksymalnie dużo. Minimalistyczny design, styl, minimalistyczna filozofia – w dzisiejszych czasach niemal wszystko ma wariant minimalistyczny. Tylko co minimalizm oznacza dla nas? Jak go wprowadzić do naszego codziennego życia?
Aby zostać minimalistą, wystarczy… zdefiniować pojęcie „wystarczy”.
„Wystarczy” dla każdego znaczy coś innego. Nie skala jest tutaj ważna, ale nasze subiektywne odczucie. Warto się nad tym zastanowić.
A czasami wystarczy… odkryć mocną stronę naszych zapasów!
Często bywa tak, że nie mamy pomysłu na potrawę, a zawartość lodówki nie działa na nas inspirująco. To już przeszłość.
Teraz możemy zostać minimalistami i wykorzystać to, co znajduje się w naszej lodówce. Nawet, a szczególnie wtedy, kiedy jej zawartość wcale nie układa nam się w apetyczną koncepcję.
Jest na to przecież prosty i przepyszny sposób!
Wystarczy skorzystać z kreatywnej wyszukiwarki potraw na stronie www.uwielbiam.pl.
Jak to działa?
Tak, że prościej się nie da. Trzeba tylko w okno wyszukiwarki wpisać to, co mamy w lodówce, a później… odkryć, że trend #NIEMARNUJ jest nie tylko dobry dla naszej planety, jest przede wszystkim dobry dla nas!
Po wpisaniu różnych produktów dostaniemy przepisy nawet na kilkadziesiąt potraw, które są opisane pod kątem trudności (a raczej łatwości) przygotowania oraz czasu, jaki zajmie nam ich sporządzenie.
Przykład?
Załóżmy, że mamy na półkach i w lodówce: makaron, kukurydzę, ziemniaki i serek topiony. Czy wiecie, ile podstron z przepisami z tymi składnikami wyświetliło się na stronie uwielbiam.pl? 92 podstrony – to kilkaset przepysznych przepisów! A wśród nich nasz ulubiony, bo prosty, szybki oraz bardzo smaczny makaron penne z sosem serowym i kurczakiem.
Wszystkiego pysznego i minimalistycznego! (-: