Jak gotować ryż?
EkspertOdKuchni
2/22/2023
ok. 4 min
Zastanawiasz się, jak ugotować ryż? Wiele zależy od tego, do jakiej potrawy chcesz go użyć. Jeżeli uwielbiasz kuchnię japońską, podpowiemy Ci, jak ugotować ryż do sushi. Wymaga on innej konsystencji niż na przykład w przypadku potrawki z kurczaka lub gołąbków. W niektórych sytuacjach sprawdzi się wariant w porcjowanych torebkach, a w innych lepiej z nich nie korzystać. Dzięki naszemu artykułowi poznasz tajniki gotowania ryżu.
Jak ugotować ryż na sypko
Czy wiesz, jak ugotować ryż bez torebki, aby był sypki? Tak przygotowany przydaje się do wielu potraw i sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przede wszystkim trzeba zadbać, aby miał właściwą konsystencję. Nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Ważnym krokiem jest dokładne wypłukanie pod bieżącą zimną wodą. Powoduje to wypłukanie skrobi, która sprawia, że ryż się klei. Na szklankę ryżu musi przypadać około 1,5 szklanki wody. Sprawdzi się wówczas doskonale jako składnik sałatek lub dań z sosami. A jak ugotować sypki ryż do dania jednogarnkowego? Możesz zachować te same proporcje lub zwiększyć ilość wody do 2 szklanek na szklankę ryżu. Będzie wówczas bardziej miękki. Przygotowaną wodę wlej do garnka, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Poczekaj, aż się zagotuje. Wtedy dodaj wypłukany ryż. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy zacznie się gotować, przykryj go pokrywką. Jak długo gotować ryż? Odpowiedni czas to 12-15 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ryż pochłonął wodę.
Ryż do sushi – jak gotować
Ryż, który dodaje się do zup lub głównych dań, nie sprawdza się w przypadku sushi. Do przygotowania japońskiego przysmaku nie nadaje się ryż długoziarnisty. Potrzebna jest odmiana o krótkich, okrągłych ziarnach, dzięki której uzyskasz odpowiednią konsystencję oraz lepkość przysmaku. Teraz możemy przejść do kwestii, jak gotować ryż do sushi. Najpierw opłucz go starannie w zimnej wodzie. Zwróć uwagę na proporcje ryżu i wody. Na szklankę ryżu najlepiej użyć szklanki wody. Zalej ryż zimną, nieosoloną wodą i zaczekaj, aż dojdzie do wrzenia. Wówczas gotuj go pod przykryciem około 10 minut. Po zdjęciu z ognia najlepiej odstawić ryż jeszcze na 15 minut. Teraz już wiesz, jak dobrze ugotować ryż, aby sushi miało właściwą strukturę.
Jak ugotować ryż do gołąbków
Ryż do gołąbków nie może być zbyt sypki, aby farsz dobrze się kleił, dlatego najlepiej wybrać gatunek podobny do tego, jaki stosuje się do sushi. W tym przypadku nie musisz wiedzieć, jak gotować ryż w torebkach, ponieważ potrzebny jest ryż luzem. Wszystkie warianty z torebek będą za mało kleiste. Szklankę ryżu należy zalać dwoma szklankami gorącej wody. Posól wodę i przykryj garnek pokrywką. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz ogień do minimum. Poczekaj, aż wchłonie całą wodę, co powinno potrwać około 15 minut. Wtedy należy odstawić garnek i zostawić ryż do przestygnięcia.
Ryż jaśminowy – jak gotować
Ryż jaśminowy jest ryżem długoziarnistym, który doskonale pasuje do dań typu curry i innych dań kuchni azjatyckiej. Pasuje również do potraw słodkich. Można go łączyć na przykład z jabłkiem i cynamonem . Aby dobrze smakował, na szklankę ryżu powinno przypadać 1,5-2 szklanek wody. Najlepiej wsypać go do zimnej wody i lekko osolić. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 20 minut.
Jak gotować ryż brązowy i czarny
Zanim zaczniesz gotować ryż brązowy, wypłucz go w zimnej wodzie. Należy go zalać kilka razy, do momentu aż woda będzie czysta. Ryż brązowy – jak gotować? Po wypłukaniu możesz przystąpić do gotowania. Szklankę ryżu należy zalać 2 szklankami wody. Wodę można lekko posolić. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotujemy ryż na wolnym ogniu 30-35 minut. Czarny ryż – jak gotować? Czarny ryż jest rzadziej stosowany w kuchni, ale gotuje się go podobnie jak brązowy. Po przepłukaniu zostaw go w wodzie jakiś czas, najlepiej na noc. W tej samej wodzie gotujemy go około 35 minut.
Jak ugotować ryż w torebce na sypko
Jak gotować ryż w woreczku, aby się nie sklejał? Ryż w woreczku zawsze jest bardziej sypki niż gotowany tradycyjnie. W tym przypadku należy po prostu kierować się instrukcją na opakowaniu. Torebkę z ryżem wrzuca się do osolonej, gotującej się wody. Najczęściej trzeba zaczekać około 15 minut, aby był gotowy. Zawsze sprawdzaj, co pisze na ten temat producent.