Italiano romantico
gosia78
8/9/2017
ok. 2 min
Romantyczna podróż kulinarna po słonecznej Italii. Urzekającymi krajobrazami, słońcem, ciepłym morzem, urokliwymi miasteczkami - to nie wszystko, czym przyciąga nas Italia. Urlop spędzony we Włoszech to wspaniałe doświadczenie– nie tylko dla miłośników podróży, ale i zwolenników włoskiej kuchni . Dla stęsknionych rozkoszy podniebienia sama kuchnia Włoch jest już wystarczającym powodem wycieczek. Każdy Włoch to smakosz, wszyscy uważają, że jedzenie jest jednym z największych darów dostępnych człowiekowi, dlatego nigdy nie jedzą w biegu, celebrują wszystkie posiłki, przy kolacji spotykają się z rodziną i znajomymi, a za sprawą ich serdeczności i radości jedzenie we Włoszech staje się niezapomnianym przeżyciem.
Co powinniśmy więc zrobić, jeśli chcemy poczuć, że kiedy za oknem szaro
i chłodno my spędzamy właśnie weekend w kraju słońca i smaku, marzy nam
się zabrać ukochanego na romantyczną kolację w Weronie a może, po prostu
zaprosiliśmy znajomych i mamy ochotę posiedzieć z nimi i odprężyć się
tak, jak wieczorami robią to Włosi we włoskich lokalach? Otóż wziąć z
nich przykład. Wystarczy, że na kolację przygotujemy makaron, zioła i
oliwę. Włosi tylko z makaronu, ziół i oliwy potrafią szybko wyczarować
prawdziwe dzieło sztuki. A co, jeśli nie mamy talentu kulinarnego? Nie
przejmujmy się- to przecież żaden kłopot. Nie potrzebujemy też
wyszukanych i trudno dostępnych składników. Nieprawdą jest, że wykwintne
danie musi być drogie i skomplikowane. Świat włoskiej kuchni łączy
prostotę, przyjemność, szybkość przygotowania a zarazem smak i
wyrafinowanie.
Czego potrzebujemy na popisową kolację? Sam makaron daje już bardzo duże
możliwości do popisu. A jeśli mamy jeszcze oliwę, ulubione zioła i
warzywa jest wspaniale. Różnego rodzaju sosy do makaronów umożliwiają
nam wykazanie się nieograniczoną inwencją. Nawet z najpopularniejszego
spaghetti możemy wyczarować romantyczne carbonara z cukinią. Na kolację
pachnącą słoneczną Italią możemy podać także urocze fusilli z
kurczakiem, cannelloni nadziewane mięsem czy lazagne z łososiem i
małżami. W roli deseru z włoskim rodowodem panna cotta, tiramisu lub
granita i do tego oryginalne włoskie cappuccino. Czy goście takim menu
nie będą mile zaskoczeni?
I na koniec najważniejsze: w naszym codziennym, zabieganym życiu tak jak
Włosi celebrujmy posiłki, bo dla Włocha jedzenie to nie rutynowa
czynność, to dużo więcej- to ceremonia, przeżycie, z którego można
czerpać mnóstwo przyjemności i radości.