Italiano romantico

Italiano romantico

gosia78

8/9/2017

ok. 2 min


Romantyczna podróż kulinarna po słonecznej Italii. Urzekającymi krajobrazami, słońcem, ciepłym morzem, urokliwymi miasteczkami - to nie wszystko, czym przyciąga nas Italia. Urlop spędzony we Włoszech to wspaniałe doświadczenie– nie tylko dla miłośników podróży, ale i zwolenników włoskiej kuchni . Dla stęsknionych rozkoszy podniebienia sama kuchnia Włoch jest już wystarczającym powodem wycieczek. Każdy Włoch to smakosz, wszyscy uważają, że jedzenie jest jednym z największych darów dostępnych człowiekowi, dlatego nigdy nie jedzą w biegu, celebrują wszystkie posiłki, przy kolacji spotykają się z rodziną i znajomymi, a za sprawą ich serdeczności i radości jedzenie we Włoszech staje się niezapomnianym przeżyciem.
Co powinniśmy więc zrobić, jeśli chcemy poczuć, że kiedy za oknem szaro i chłodno my spędzamy właśnie weekend w kraju słońca i smaku, marzy nam się zabrać ukochanego na romantyczną kolację w Weronie a może, po prostu zaprosiliśmy znajomych i mamy ochotę posiedzieć z nimi i odprężyć się tak, jak wieczorami robią to Włosi we włoskich lokalach? Otóż wziąć z nich przykład. Wystarczy, że na kolację przygotujemy makaron, zioła i oliwę. Włosi tylko z makaronu, ziół i oliwy potrafią szybko wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. A co, jeśli nie mamy talentu kulinarnego? Nie przejmujmy się- to przecież żaden kłopot. Nie potrzebujemy też wyszukanych i trudno dostępnych składników. Nieprawdą jest, że wykwintne danie musi być drogie i skomplikowane. Świat włoskiej kuchni łączy prostotę, przyjemność, szybkość przygotowania a zarazem smak i wyrafinowanie. Czego potrzebujemy na popisową kolację? Sam makaron daje już bardzo duże możliwości do popisu. A jeśli mamy jeszcze oliwę, ulubione zioła i warzywa jest wspaniale. Różnego rodzaju sosy do makaronów umożliwiają nam wykazanie się nieograniczoną inwencją. Nawet z najpopularniejszego spaghetti możemy wyczarować romantyczne carbonara z cukinią. Na kolację pachnącą słoneczną Italią możemy podać także urocze fusilli z kurczakiem, cannelloni nadziewane mięsem czy lazagne z łososiem i małżami. W roli deseru z włoskim rodowodem panna cotta, tiramisu lub granita i do tego oryginalne włoskie cappuccino. Czy goście takim menu nie będą mile zaskoczeni? I na koniec najważniejsze: w naszym codziennym, zabieganym życiu tak jak Włosi celebrujmy posiłki, bo dla Włocha jedzenie to nie rutynowa czynność, to dużo więcej- to ceremonia, przeżycie, z którego można czerpać mnóstwo przyjemności i radości.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły