Dzień Pistacji — dlaczego warto jeść pistacje?

Dzień Pistacji — dlaczego warto jeść pistacje?

EkspertOdKuchni

2/23/2023

ok. 4 min


26 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pistacji — popularnej i cenionej przekąski na całym świecie, która jest doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Oprócz charakterystycznego smaku i wyjątkowej chrupkości orzechy pistacjowe są bogate w wartości odżywcze, przyczyniające się do zachowania dobrego stanu zdrowia. To tylko ich nieliczne atuty — czytaj dalej i przekonaj się, dlaczego warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie!

Skąd pochodzą orzechy pistacjowe?

Pierwsze wzmianki o uprawie pistacji pochodzą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Persji, gdzie stanowiły symbol bogactwa i oznaczały wysoki status społeczny. Swoje główne zastosowanie znalazły w przemyśle spożywczym, gdzie były powszechnie konsumowane i stały się popularnym składnikiem wielu potraw. Dzięki handlowi z Bliskim Wchodem orzechy pistacjowe dotarły do wielu krajów świata i zyskały popularność na całym globie. Dziś największym producentem i eksporterem jest Iran, a zaraz po nim Turcja i USA.

Pistacje — wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia

Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Oprócz swojego wyjątkowego smaku są skarbnicą składników odżywczych, dzięki czemu mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Poniżej przestawiamy najważniejsze wartości odżywcze pistacji.

  • Źródło składników odżywczych — pistacje składają się z białka, błonnika, a także zawierają witaminy z grupy B6, E i K. Dodatkowo dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych pomagają obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

  • Właściwości antyoksydacyjne — pistacje są bogate w antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki, co spowalnia proces starzenia.

  • Bogactwo składników mineralnych — pistacje są doskonałym źródłem magnezu, miedzi i cynku. Zawierają również fosfor oraz dostarczają dużą dawkę potasu.

  • Regulacja poziomu cukru — badania pokazują, że regularne spożywanie pistacji przyczynia się obniżenia stężenia glukozy, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

  • Niski indeks glikemiczny — pistacje charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu powodują mniejsze wzrosty poziomu cukru we krwi w porównaniu do innych przekąsek bogatych w węglowodany. Ma to szczególnie korzystny wpływ dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

  • Źródło luteiny i zeaksantyny z grupy karotenoidów — pistacje w porównaniu do innych orzechów, jako jedyne zawierają karotenoidy — naturalne barwniki wspomagające pracę oczu i redukujące ich zmęczenie.

Ciekawostki o pistacjach

Wiemy już, jakie korzyści płyną ze spożywania pistacji. Teraz poznaj parę ciekawych faktów, które mogą Cię zaskoczyć!

  • Wystarczy garść pistacji dziennie, aby wspomóc pracę serca i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

  • Pistacje z uwagi na swoje właściwości odżywcze, w tym wysoką zawartość kwasu foliowego, są zalecane dla kobiet w czasie ciąży.

  • Pistacje zawierają największą ilość potasu ze wszystkich orzechów.

  • Nasiona drzewa pistacjowego pod względem botanicznym zalicza się do pestkowców.

  • W 100 g pistacji wartość energetyczna wynosi średnio 560 kalorii (67% tłuszczu, 20% węglowodanów i 13% białka).

  • Pistacje są często używane w przemyśle kosmetycznym ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze.

  • Orzeszki pistacjowe są uważane za naturalny afrodyzjak.

Przepisy z pistacjami w roli głównej

Dzień Pistacji to doskonała okazja, aby spróbować nowych przepisów z dodatkiem tego popularnego orzecha — nie tylko z uwagi na wartości odżywcze, ale także wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

  • Wielkanocna babka pistacjowo – czekoladowa — tradycyjny wypiek z pistacjowym akcentem, który sprawdzi się nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Zielona polewa z aromatyczną matchą to doskonała baza dla posiekanych orzeszków, która przypadnie do gustu nie tylko koneserom japońskiej herbaty!

  • Tarta czekoladowa z nadzieniem pistacjowym, czyli pistacjowy zawrót głowy. Krucha tarta wypełniona po brzegi kremowym nadzieniem na bazie śmietanki, czekolady i naszych ulubionych zielonych orzeszków. Jeżeli jesteś ich fanem, gwarantujemy, że ten przepis skradnie Twoje serce!

  • Sernik pistacjowy z malinami — czy może być coś lepszego niż kremowy sernik o smaku pistacjowym w towarzystwie soczystych malin? Kruchy spód doskonale kontrastuje z aksamitnym wnętrzem ciasta, co zachwyci każdego miłośnika puszystych wypieków.

  • Wegańskie tartaletki z musem kakaowym i pistacjami — przygotuj się na istną eksplozję smaków bez dodatku cukru. Kakaowy mus na bazie fasoli zaskoczy nie tylko wegan. Z użyciem daktyli otrzymujemy naturalną słodycz, która doskonale komponuje się z nieco słonymi i chrupiącymi pistacjami. Jeżeli cenisz sobie niebanalne przepisy, koniecznie musisz tego spróbować!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły