Dobroczynna moc ogórka

Dobroczynna moc ogórka

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Dzięki cesarzowi Tyberiuszowi ruszyła całosezonowa uprawa ogórków. Lekarze polecali je na stonowanie nastrojów i dla urody oraz wszystkim zainteresowanym podniesieniem ilorazu inteligencji.

Oprócz 96% zawartości wody w ogórku pozostałe „procenty” stanowią:potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź oraz wmniejszych ilościach witaminy C, B, A, PP w niezwykle orzeźwiającymwydaniu. Konsumpcja ogórka może przybrać kształt mizerii – sałatki zcebulą i śmietaną lub korniszona – małych, fikuśnych sztukkonserwowanych w occie i chętnie zjadanych przy okazjach zakrapianychalkoholem.

Chociaż Polska nie jest liderem w produkcji ogórka, to jednak możemyposzczycić się unikalnym na światową skalę sposobem sprawiania, abyogórki straciły swą i tak niewielką kaloryczność, która oscyluje wgranicach 15 kcal w 100 g świeżego produktu. Ta magia to po prostukiszenie odmiany gruntowej ogórka, bez użycia octu, z wykorzystaniemtradycyjnej fermentacji w słonej wodzie z dodatkiem pokaźnej liczbyząbków czosnku, korzenia chrzanu, kilku wiechci kopru, niewielkiejilości ziaren kminku, liści czereśni lub porzeczki.

Jeśli uważamy, że panujemy nad swoim humorem, a nasza inteligencja maprawidłowe IQ, to wykorzystajmy sezon ogórkowy na poprawę urody, kładącsobie plastry ogórka na zmęczone oczy i delektując się rześkim zapachemprzywołującym wspomnienie lata.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły