Danie godne króla

Danie godne króla

gosia78

8/9/2017

ok. 1 min


Na dworze króla Ludwika XIV podano doskonały pasztet. Było to możliwe z tego względu, iż król-Słońce opłacał doświadczonych pasztetników, którzy – znane już w starożytności danie dla ubogich – dopasowali do królewskiego podniebienia.
Pasztetnicy prześcigali się w wielkości i dekoracji pasztetu, bo – prawdę mówiąc – wnętrze tego specjału nie było za bardzo wyrafinowane. Ot, jednolita, zmielona masa przygotowana z gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, dziczyzny, drobiu, warzyw, grzybów i sera,  z dodatkiem jaj, bułki tartej lub mąki, doprawiona do smaku przyprawami (sól, cukier, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kieliszek aromatycznego alkoholu). Gdzie tu finezja? Właśnie! Dobry pasztet, to przede wszystkim dobre proporcje, perfekcyjny dobór mięs i przypraw, idealne wyczucie temperatury pieczenia, sprawdzony sposób na niepowtarzalny wygląd i smak, np. obłożenie wnętrza brytfanny, w której się ma piec pasztet, plasterkami słoniny i dużo, dużo cierpliwości, zanim upieczony pasztet ostygnie i zwiąże się należycie. Dopiero wtedy smakuje najlepiej.
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły